Kurb uudis: suri Briti kuninganna abikaasa prints Philip

Täna reedel, 9. aprillil tuli kurb sõnum, et Briti kuninganna Elizabethi abikaasa prints Philip suri 99 aasta vanuselt.

Asjast teatas Briti kuningakoda. Elizabeth ja Philip abiellusid 1947. aastal. Nad olid abielus üle 70 aasta. Neil on neli last: kroonprints Charles, printsess Anne, prints Andrew ja prints Edward.

Philip jäi kuningakoja ülesannetest pensionile 2017. aastal, pärast seda on ta olnud avalikkuse ees harva.

Philip sündis 1921. aastal Kreeka Korfu saarel asuvas Mon Repo villas. Tema vanemad olid Kreeka kuninga George I poeg, prints Andreas ja Battenbergi printsess Alice. Printsi elu algas traagiliselt, kuna pere pidi kodumaalt lahkuma seoses seal puhkenud rahutustega, kui prints oli kõigest 1-aastane. Printsi vanemad lahutasid, kui ta oli 10-aastane.

Prints Philip elas sugulaste juures ja internaadis, kui tema ema paigutati vaimuhaiglasse ja isa elas Monte Carlos. Noore Philipi eest hoolitses tema onu Louis Mountbatten.

Pärast kooli lõpetamist liitus prints 1939. aastal vaid 18-aastaselt Briti laevastikuga ja teenis teise ilmasõja ajal Vahemerel. Oma tulevast abikaasat printsess Elizaberthi kohtas ta esimest korda 1934. aastal. Mõlemad  pärinevad kuninganna Victoriast ja on kaugelt sugulased. Nende kirjavahetus algas 1934. aastal ja nad kihlusid 1946. aastal.

Enne abiellumist anti Philipile Briti kodakondsus. Samal ajal pidi ta loobuma õigusest Kreeka ja Taani troonile ning Kreeka õigeusust ja liituma Anglikaani kirikuga. Philipi perenimeks sai Battenbergi asemel Mountbatten.

Elizabeth on tunnistanud, et Philip oli tema suur toetaja ja elu armastus. Viimase aasta jooksul on tal olnud probleeme tervisega. Ta viidi haiglasse 2019. aastal enne jõule, aga pääses jõuludeks välja pere juurde. Tänavuse, 2021. aasta veebruaris viidi Philip taas haiglasse, kuu aega peale koroona vastu vaktsineerimist. Printsile tehti märtsikuus südameoperatsioon ja ta pääses pärast seda veel koju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kommentaarid
(Külastatud 686 korda, 1 külastust täna)