Koroona ülevaade Soomes: nakatumiste arv väheneb ja epideemia on vaibumas

Uute koroonaviiruse juhtumite arv väheneb jätkuvalt, mis näitab, et Soomes epideemia praegu vaibub. Antud soovitused ja piirangud on andnud tulemusi ja uusi nakatumisi ära hoidnud. Kevade edenedes hakkavad vaktsineerimise edenemine ja hooajalisus toetama epideemia olukorra paranemist. Kodanike poolne kiiduväärt soovituste ja piirangute järgimine on samuti aidanud epideemiat rahustada.

Vaatamata paranenud olukorrale avastatakse endiselt palju nakatumisi. Seetõttu võib olukord kiiresti halveneda, kui inimestevahelised kontaktid suurenevad märkimisväärselt ja nakatumised sagenevad elanikkonna hulgas, edastavad sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet värskes Soome koroona ülevaates.

Ravipiirkondades on epideemia olukorras endiselt suured erinevused. Kõige kehvem olukord on endiselt Soome lõuna- ja edelaosas. Kuid haigestumus on enamikus ravipiirkondades vähenenud.

Teisipäeval, 27. aprillil teatas valitsus, et hädaolukorraks valmisoleku seaduse alusel kehtestatud eriolukord lõppeb epideemiaolukorra vaibumise tõttu.

Karantiinis olevate inimeste hulk on pärast vahepealset langust jäänud samale tasemele

Uute kodumaiste nakatumiste allikas tuvastati 16. nädalal (19. – 25. aprill) sarnaselt eelnevale nädalale enam kui 70 protsendil juhtudest. 27 protsenti nakatumistest avastati inimestel, kes olid nakatumise ajal karantiinis. Karantiinis olevate inimeste osakaal nakatunute hulgas on vähenenud võrreldes eelneva nädalaga, kui osakaal oli 40 protsenti. 16. nädalal suunati karantiini 6528 inimest, umbes sama palju kui eelneval nädalal.

Eelmisel, 16. nädalal teatati nakkushaiguste registrile enam kui 1600 uuest koroonajuhtumist, mis on umbes 300 võrra vähem kui eelneval nädalal. 16. nädalal oli haigusjuhtude arv 67 protsenti väiksem kui 10. nädalal, kui nädalane haigusjuhtude arv oli kogu epideemia aja suurim, üle 4900. Uute juhtude esinemissagedus 16. nädalal oli 29 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 35 juhtumiga.

Viimase kahe nädala jooksul registreeriti rohkem kui 3500 uut juhtumit, mis on üle 2200 võrra vähem kui kahel eelneval nädalal. Nakatumiste esinemissagedus oli 15. – 16. nädalal 64 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes kahe eelneva kahe nädala 105 juhtumiga.

Hinnanguline nakatuvusmäär on praegu 0,70-0,90 (90-protsendise tõenäosusega), ehk see on püsinud alates 7. aprillist alla ühe.

Eelmisel, 16. nädalal tehti üle 115 000 koroonaviiruse testi. Rahvaarvu arvestades on teste tehtud palju, kuigi võetud proovide arv on märtsi keskpaigast alates veidi vähenenud. Sama aja jooksul on vähenenud ka positiivsete proovide osakaal. 16. nädalal oli positiivsete koroonaproovide osakaal ligikaudu 1,4 protsenti. Nakkusega kokku puutunud isikuid on võrreldes varasemaha testitud rohkem kui talve alguses, mis seletab osaliselt positiivsete proovide osakaalu vähenemist.

Koroona vastu vaktsineerimised edenevad hästi

Soomes on 88 protsenti üle 70-aastastest ja 57 protsenti üle 50-aastastest juba saanud esimese vaktsiinidoosi. Hinnanguliselt saavad kõik riskirühmad vaktsiini esimese doosi mai keskpaigaks ja kõik üle 16-aastased juuli lõpuks.

Hinnanguliselt vähendavad vaktsiinid koroonasse haigestunud inimeste haiglaravi vajadust. Haiglaravi koormus oli kõrgeim ülestõusmispühade eel 12. ja 13. nädalal. Sellest alates on haiglaravil koroonapatsientide arv poole võrra vähenenud, kuid langus on viimase nädala jooksul aeglustunud.

Kolmapäeval, 28. aprillil oli intensiivravil 33 koroonapatsienti. Kokku oli haiglaravil 133 koroonapatsienti. Prognooside kohaselt väheneb järgmisel nädalal haiglaravi vajadus veelgi.

Kolmapäevaks, 28. aprilliks oli teatatud kokku 911 koroonahaigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia aruanne ja ka varasemad aruanded on üleval terviseameti veebis.

Kommentaarid
(Külastatud 500 korda, 1 külastust täna)