Koroona olukord Soomes: nakatumiste arv langeb, aga piirangud on endiselt vajalikud

Soomes teatati eelmisel 12. nädalal veidi vähem koroonaviiruse juhtudest kui märtsi esimestel nädalatel. Tundub, et soovitused ja piiravad meetmed ning söögikohtade sulgemine on epideemia kasvutempot pidurdanud. Piiravate meetmete mõju juhtumite arvule toimub viivitusega ja nakatumisi avastatakse endiselt laialdaselt. Seega võib olukord kiiresti areneda ka halvemuse suunas, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Epideemia olukorras on suuri piirkondlikke erinevusi. Kõige halvem olukord on riigi lõuna- ja edelaosas. Haigestumus on Helsingi ja Uusimaa ning Edela-Soome ravipiirkondades endiselt väga kõrge. Esinemissagedus on väiksem Lõuna-, Kesk- ja Põhja-Pohjanmaa, Lapimaa, Vaasa ja Kainuu ravipiirkondades.

Positiivsete proovide osakaal on püsinud kõrge terve märtsikuu jooksul

Eelmisel, 12. nädalal (22. märtsist 28. märtsini) teatati nakkushaiguste registrisse umbes 4150 uuest haigusjuhust, mida on üle 500 võrra vähem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 75 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 85 juhtumiga.

Viimase kahe nädala juhtude koguarv oli umbes 8850 uut juhtumit, mida on üle 500 võrra vähem kui kahel eelneval nädalal. Uute juhtude esinemissagedus oli 160 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva kahenädalase perioodi 170 juhtumiga. Hinnanguline nakatumise määr on praegu 0,90–1,05 (tõenäosus 90 protsenti), mis on veidi madalam kui eelmisel nädalal.

Eelmisel 12. nädalal tehti üle 135 000 koroonatesti. Seda on mõnevõrra vähem kui varem märtsikuus. Positiivsete testide osakaal oli 3,1 protsenti. Positiivsete testide osakaal on olnud kogu märtsikuu jooksul üle 3 protsendi.

Kogu riigis tuvastati uute riigisiseste nakatumiste allikas umbes 70 protsendil juhtudest. Välismaal saadud nakatumised moodustasid 2 protsenti ja nende põhjustatud edasiste nakatumiste osakaal püsis 1 protsendi juures kõigist nakatumistest. Ligikaudu kolmandik uutest nakatumistest tuvastati karantiinis olevatel inimestel.

Eelmisel 12. nädalal, nagu ka eelneval nädalal tuvastati enamik koroona juhtumeid tööealistel inimestel ja eriti 20–29-aastastel.

Eakate vaktsineerimine kulgeb edukalt, aga haiglapatsientide arv püsib kõrgel tasemel

Vaktsineerimised pakuvad eakatele ja riskirühmadele tõhusat kaitset ning nende rühmade vaktsineerimine on hästi edenenud. Ligikaudu 84 protsenti üle 80-aastastest on vaktsineeritud, samuti umbes 68 protsenti 75-79-aastastest ja umbes 34 protsenti 70-74-aastastest. Hinnanguliselt saavad kogu riigis 70-aastased ja vanemad inimesed esimese vaktsiinidoosi 15.-16. nädalaks.

Märtsikuus kasvas haiglaravi vajadus märkimisväärselt. Haiglas oli 31. märtsi seisuga COVID-19 haiguse tõttu kokku 295 patsienti, samapalju kui eelneval nädalal. Neist 50 olid raskes seisus intensiivis.

Vajadus intensiivravi järele kasvas viimase kuu jooksul samuti selgelt, kõige enam oli intensiivis koroonapatsiente 23. märtsil 2021 – kokku 64 patsienti. Viimase nädala jooksul on intensiivravi patsientide arv vähenenud. 31. märtsiks 2021 oli teatatud kokku 844 haigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia aruanne ja ka varasemad aruanded on üleval terviseameti veebisaidil. Sel nädalal sisaldab aruanne eraldi ülevaatena muteerunud koronaviiruse jälgimisaruannet.

Praegu sekveneeritakse (tehakse täpsem geneetiline analüüs) kuni 40 protsendil kõigist positiivsetest koroonaproovidest. Muteerunud koroonaviiruse leidudest on Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas HUS olnud 60–70 protsenti Briti tüvi ja umbes 8 protsenti Lõuna-Aafrika tüvi. Mujal riigis on need näitajad ligikaudu 50 protsenti ja 5 protsenti. Viiruse mutatsioonidega nakatumiste arvu kasvu võib täheldada kogu riigis, kõige enam HUS-i piirkonnas. Analüüside tegemise ajalise viivituse tõttu ei saa viimase kolme nädala andmete põhjal veel järeldusi teha.

Kommentaarid
(Külastatud 690 korda, 1 külastust täna)