KARM: India uus koroona variant võib olla kolmikmutatsioon

Indias möllavat koroona varianti kutsutakse topeltmutatsiooniks, aga tegemist võib olla suisa kolmikmutatsiooniga. See tähendab, et viiruses on enam kui kaks mutatsiooni, mis muudavad selle kergemini nakkavaks.

Indias on mutatsiooni osakaal kõigist nakatumistest kasvanud värske uuringu andmetel lühikese ajaga 70 protsendini. Tõsi, põhjalikumalt on uuritud vaid väikest osa nakatumistest.

Varasemates laboriuuringutes on kindlaks tehtud, et mutatsioonid muudavad Indias leviva koroona variandi kergemini nakkavaks. Helsingi ülikooli zoonoosiviroloogia professor Olli Vapalahti ütles, et tegemist võib olla kolme mutatsiooniga, mis muudavad viiruse kergemini nakkavaks ja varasema immuunsuse suhtes vastupidavamaks.

Veel pole teada, kui palju on Indias aidanud viiruse levikule kaasa piirangute leevendamine ja sellega seotud kontaktide lisandumine. Küll on aga selge, et India mutatsioon levib kergemini kui viiruse varasem versioon, kuna seda on avastatud uutes nakatumistes väga palju, vahendab Helsingin Sanomat.

Praegu pole veel teada, kas uus India mutatsioon on kergemini nakkavam kui ülejäänud Briti, Lõuna-Aafrika ja Brasiilia mutatsioonid. Pole teada, mis on uue variandi puhul nakkuse kordaja R, mis näitab, kui mitut inimest üks nakatunud isik keskmiselt edasi nakatab.

Üks kolmest India variandi mutatsioonist on sarnane Brasiilia ja Lõuna-Aafrika mutatsioonidega, mis suudavad vaktsineerimise või haiguse läbipõdemisega saadud immuunsusest läbi murda. India versioon sellest mutatsioonist kannab nimetust E484Q.

Teine mutatsioon India variandis on L452R ehk sama, mis leiti Kalifornias avastatud variandist. See Kalifornia mutatsioon levib varasemast 20 protsenti kergemini.

Mõlemad mutatsioonid muudavad viiruse kergemini nakkavaks ja varasemale immuunsusele vastupidavamaks.

Kolmas India variandi mutatsioon P681R aitab kaasa viiruse tungimisele inimese rakkude sisse.

Indias arvati, et pärast eelmise sügise koroonalainet said paljud inimesed immuunsuse haiguse vastu. Arvati, et see annab uue laine vastu nn karjaimmuunsuse. Nüüd aga levib viirus Indias ajakirja Nature andmetel samades inimgruppides kui eelmisel sügisel ja neis gruppides on samapalju nakatumisi.

Arvatakse ka seda, et sügisel läbi põetud haiguse immuunsus on vahepeal kadunud ja see asjaolu koos kergemini nakkava ja immuunsusele vastupidavama mutatsiooniga on viinud nakatumised uuele kasvule.

Samas näitab üks värske uuring seda, et vaktsiinid ja haiguse varasem läbipõdemine siiski aitavad uue mutatsiooniga nakatumisi vältida, aga mitte nii tõhusalt nagu see on varasemate variantide puhul. Samas on palju asju, mida uue mutatsiooni puhul veel ei teata, märkis professor Vapalahti.

expert reaction to cases of variant B.1.617 (the ‘Indian variant’) being investigated in the UK

Several cases of the SARS-CoV-2 variant B.1.617 have now been detected in the UK. Prof Sharon Peacock, Director of COG-UK, and Professor of Public Health and Microbiology, University of Cambridge, said: What do we currently know about B.1.617? “This variant has been around for some time.

Kommentaarid
(Külastatud 1,293 korda, 1 külastust täna)