Jalkapallon EM-kisat — faktat pöytään

Jalkapallon EM-kisoihin ei enää ole pitkä matka. Suomalaisia kisat kiinnostavat tietysti erityisen paljon, sillä tällä kertaa otteluissa pelaa myös Suomen joukkue. Viime kisoista on kulunut poikkeuksellisesti viisi vuotta, sillä EM-kisat jäivät viime kesänä pitämättä. Karsinnat saatiin onneksi järjestettyä vuoden lopulla. Mikäli EM-jalkapallo kiinnostavaa ja karsintojen tuloksetkin ovat jo unohtuneet, nyt on hyvä hetki varautua kisoihin tutustumalla tähän tietopakettiin. Vedonlyönti kisoista on jo käynnissä, joten samalla kannattaa vilkaista EM jalkapallo kertoimet.

Kisoissa pelaavat joukkueet

EM-kisojen alkukarsinnat järjestettiin vuoden 2020 loka- ja marraskuussa. Suomi selvisi hienosti jatkoon, ja muut jatkoon päässeet maat olivat Belgia, Englanti, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Kroatia, Pohjois-Makedonia, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Skotlanti, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Turkki, Ukraina, Unkari, Wales, Venäjä.

Suomen joukkue pelaa näissä kisoissa B-lohkossa, ja saa näin vastustajikseen Belgian, Tanskan ja Venäjän. Päävalmentaja Markku Kanerva on omien sanojensa mukaan tyytyväinen siihen, että Huuhkajat pelaa B-lohkossa. Karsinnoissa Suomella meni hyvin, vaikka vastassa olivat Armenia, Bosnia, Liechtenstein, Italia ja Kreikka. Italian oli tietysti lohkossa ylivoimainen. Lohkoja on EM-kisoissa kaikkiaan kuusi kappaletta. Tämän vuoden kiinnostavin lohko lienee F, sillä siellä kisaa kovia jalkapallomaita, Portugali, Saksa, Ranska ja Unkari. Portugali voitti viime kertaiset EM-kisat vuonna 2016, ja se olikin maan ensimmäinen kulta.

Missä pelataan?

Alkulohkon ottelut pelataan 12 Euroopan maassa, ja jokaisessa pelataan kolme ottelua. Puolivälierien ottelut pelataan Azerbaidzhanissa, Italiassa, Venäjällä ja Saksassa. Neljännesvälierät sen sijaan pelataan Tanskassa, Unkarissa, Espanjassa, Romaniassa, Hollannissa, Skotlannissa, Irlannissa ja Englannissa. Finaali ja välierät ovat tällä kertaa Lontoossa, Englannissa. Tämä poikkeaa alkuperäisestä suunnitelmasta, jossa ne olisi pelattu Brysselissä Belgiassa.

Otteluiden aikataulu

EM-kisat starttaavat 11.6.2021, kun kentällä kohtaavat Turkki ja Italia. Molemmat ovat vahvoja jalkapallomaita, joten kiinnostava alku kisoille on varmasti luvassa. Suomalaisetkin pääsevät jännittämään heti seuraavana päivänä, kun Huuhkajat pelaavat Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa lauantaina 12. kesäkuuta. Seuraava Suomen peli on Venäjää vastaan Pietarissa keskiviikkona 16. kesäkuuta, ja maanantaina 21. kesäkuuta joukkue kohtaa Belgian.

Ne onnekkaat, jotka onnistuivat saamaan lipun Suomen peleihin, voivat suunnata otteluihin myös Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n järjestämällä kisamatkalla. Ne matkaavat Kööpenhaminaan ja Pietariin. Jotta joukkue etenisi toiseen lohkoon, on sen oltava kahden parhaan joukossa alkulohkossaan. EM-kisojen finaali pelataan Lontoossa 11.7.2021.

Huuhkajien kokoonpano

Suomen EM-joukkuetta ei vielä ole julkistettu, ja sääntöjen mukaan 23 pelaajan kokoonpano on ilmoitettava viimeistään kymmenen päivää ennen EM-kisojen avausottelua. On kuitenkin todennäköistä, että jos loukkaantumisia ei tapahdu, karsinnoista tuttu kokoonpano pysyy ainakin suurin piirtein samana. Näin siis esimerkiksi maalivahteina nähdään todennäköisesti Jesse Joronen, Anssi Jaakkola ja Lukas Hradecky, ja Suomen maajoukkuekapteeni Tim Sparv kutsutaan varmasti mukaan.

Kommentaarid
(Külastatud 378 korda, 1 külastust täna)