Hea teada: õhuvahetus, näiteks akna avamine aitab koroona levikut ära hoida

Õhuvahetusel on varem arvatust suurem roll koroona leviku piiramisel. Kui seni arvati, et koroona levib põhiliselt piisknakkusena, siis viimaste uuringute valguses on välja tulnud koroona levik õhu kaudu.

Värskete uuringute valguses on aerosoolid ehk õhu kaudu levik koroona puhul peamine leviku viis. See tähendab, et õhuvahetusel ehk ventilatsioonil on oluline roll koroona leviku piiramisel, ütles Soome tehniliste uuringute keskuse VTT ekspert Aku Karvinen.

Koroonaviirus levib nii piisknakkusena, puudutuste kui ka õhu kaudu. Kui nakatunud inimene köhib või aevastab, siis võib viirus jääda piiskadest väiksemate osakeste ehk aerosoolidena õhku kauemaks ning nakatuda võib ka kaugemalt kui 2 meetri kauguselt, vahendab Yle.

Õhu kaudu nakatumist on tuvastatud eriti siseruumides, kus õhuvahetus on kehv. Lisaks on nakatumised toimunud olukordades, kus nakatunud isik on näiteks laulnud, karjunud või rääkinud kõva häälega.

Soomes toimub palju nakatumisi eraüritustel ja kodudes. Kodus lisavad nakatumise ohtu lähikontaktid, pindade puudutamine ja piisad. Kodudes on ka õhuvahetus kehv. Õhuvahetus on 0,4-0,5 korda tunnis ehk 10 korda kehvem kui mõnedes avalikes kohtades.

Uuringute järgi saab ruumides nakkusohtu vähendada, kui neid tuulutada. Eriti ohtlikud on kodused kogunemised. Kõige lihtsam tuulutamise viis on tuuletõmbus, mida võib tekitada näiteks ventilaatoriga akna või rõdu ukse ees, kui väljas tuult ei ole, räägib Aalto ülikooli abiprofessor Ville Vuorinen.

Nakatumise ohtu aitavad argielus vähendada lisaks tuulutamisele ka üle 2-meetrise vahe hoidmine, näomaski kasutamine ja ühes ruumis viibivate inimeste arvu piiramine.

Ühistranspordis pole vahe hoidmine enamasti võimalik. Praeguste soovituste järgi tuleb bussis kasutada maski ja reisijate arv on piiratud. Bussis on ventilatsioon palju parem kui kodus.

Koolides ja muudes õppeasutustes nõutakse ohutusvahe hoidmist. Lisaks on vanemates klassides nõutav näomaski kasutamine. Soome terviseameti juhiste kohaselt tuleb koolides ja lasteaedades ruume tuulutada. Ventilatsioon peab olema kogu aeg sees ja kui sellest ei piisa, siis tuleb ruume akende avamise abil tuulutada. Lisaks võiks koolides olla abi õhupuhastitest.

Praegu pole veel täpselt teada, kui palju koroonaga nakatumistest on saadud õhu kaudu. Praegu pole täpselt teada ka see, kui palju sisaldub aerosoolides viirust ja kui kaua püsib viirus õhus nakatumisvõimeline. Küll on teada, et viirus levib õhu kaudu mitte ainult köhides ja aevastades, vaid ka rääkides ja hingates.

Ikkunan avaaminen voi pelastaa tartunnalta, koronavirus saattaa levitä luultua enemmän ilmateitse – katso, miten virus tarttuu kotona ja bussissa

Tähän saakka koronaviruksen on uskottu leviävän pääasiassa pisaratartuntana. Uudet tutkimukset ilmateitse tapahtuvista tartunnoista horjuttavat tätä käsitystä. – Uusimpien tutkimusten valossa aerosolileviäminen on ehkä jopa kaikista merkittävin koronan leviämistapa. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvällä ilmanvaihdolla on merkittävä rooli koronan leviämisen estossa, sanoo VTT:n erikoistutkija Aku Karvinen. Koronavirus voi tarttua pisaratartuntana, kosketuksen välityksellä ja ilmateitse.

Kommentaarid
(Külastatud 480 korda, 1 külastust täna)