Eesti ja Soome allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi transpordiprojektide osas

Täna esmaspäeval, 26. aprillil 2021 allkirjastasid Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Timo Harakka ning Eesti majandus- ja taristuminister Taavi Aas kahe riigi vahelise transpordikoostöö vastastikuse mõistmise memorandumi.

Vastastikuse mõistmise memorandum võimaldab transpordisektori alast koostööd ja riikide vahelist teabevahetust, et edendada suuri transpordiprojekte. Selliste projektide hulka kuuluvad Helsingi-Tallinna tunneliprojekt, Rail Baltica projekt, kogu ELi hõlmavad transpordivõrgud ja Põhjamere-Läänemere põhivõrgu koridor. Vastastikuse mõistmise memorandum loob ka paremad võimalused projektidele ELi rahaliste vahendite taotlemiseks.

Vastastikuse mõistmise memorandumi kohaselt ei seo riigid end individuaalsete projektidega.

„Soomes ja Eestis on käimas väga ambitsioonikad raudteetranspordiprojektid. Meie riigid ja pealinnad asuvad samadel ELi põhivõrgu koridoridel, mida peagi laiendatakse. Transpordisüsteemid töötavad multimodaalselt koos, pakkudes kvaliteetset ja jätkusuutlikku ühendust Põhja- ja Kesk-Euroopa vahel reisi- ja kaubatranspordi jaoks,” ütleb transpordi- ja kommunikatsiooniminister Timo Harakka.

Eesti majandus- ja taristuminister Taavi Aas tunneb heameelt, et Soome ja Eesti on kokku leppinud Helsingi-Tallinna tunneliprojekti ja Rail Baltica ühises vundamendis. „Rail Baltica ei peaks lõppema Tallinnas, vaid peaks jätkuma Helsingisse. Tunneli ühendamine TEN-T võrguga on uus kaubaveotee Euroopasse. See ühendab ka Tallinna ja Helsingi kui kaksiklinna.”

Helsingi-Tallinna tunneliprojekt on vastastikuse mõistmise memorandumis märgitud kui ainulaadne tulevikuprojekt, mis nõuab uuenduslikke meetmeid ja mitmekesiseid rahastamisallikaid. Koos Rail Balticaga pakub see kiiret juurdepääsu Kesk-Euroopale.

FinEst Linki projekt avaldas 2018. aasta veebruaris Helsingi-Tallinna raudteetunneli uuringuprojekti tulemused. Soome ja Eesti transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Helsingi ja Tallinna linnade esindajad hindavad selle aruande põhjal töögrupis jätkamise võimalusi. Tunneliga seotud koostööd arutati ka 2018. aasta maikuus toimunud Soome ja Eesti valitsuste ühisistungil.

Vastastikuse mõistmise memorandum kehtib aastani 2030.

Kommentaarid
(Külastatud 235 korda, 1 külastust täna)