Austraalia ja Uus-Meremaa vahel avati esimest korda reisimull

Austraalia ja Uus-Meremaa on täna seal, kus eelmisel aastal olid Balti riigid – koroonaga nakatumised on suudetud praktiliselt nulli viia – tänu sellele avati kahe riigi vahel reisimull, kus inimesed saavad vabalt reisida ja ei pea karantiini jääma.

Austraalia ja Uus-Meremaa vahel avanes selline võimalus esimest korda viimase aasta jooksul. Reisimull on esimene samm Uus-Meremaa avanemisel maailmale ja selle üle ollakse uhked, ütles Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.

Austraalia on lubanud alates eelmise, 2020. aasta lõpust Uus-Meremaalt riiki siseneda karantiinivabalt, aga Uus-Meremaa on nõudnud Austraaliast tulijatele karantiini jäämist. Ardern ütles, et tänu reisimullile külastab peatselt Uu-Meremaad Austraalia peaminimister Scott Morrison. Austraalia välisminister Marise Payne sõidab Uus-Meremaale juba kolmapäeval.

Reisimull võimaldab üle pika aja inimestel teineteisega kohtuda. Lendude arv kahe riigi vahel mitmekordistub. Vaatamata piiride avanemisele hoiatavad kummagi riigi juhid, et olukord võib muutuda, kui nakatumiste arv kasvab. Samas on võimalik, et vaba reisimine laieneb ka teistele Vaikse ookeani riikidele.

Enne pandeemiat käis Uus-Meremaal igal aastal ligi 1,5 miljonit austraallast, see on 40 protsenti riiki külastavatest turistidest. Austraalias elab üle poole miljoni uusmeremaalase.

Nii Austraalia kui Uus-Meremaa sulgesid piirid aasta aega tagasi. Tänu sellele on seal koroonaga nakatumiste tase olnud väga madal võrreldes paljude teiste riikidega. Reisimull ei puuduta teistest riikidest saabujaid, nemad peavad riiki saabudes jääma omal kulul kaheks nädalaks hotelli karantiini.

25 miljoni elanikuga Austraalias on alates pandeemia algusest tuvastatud ligi 30 000 koroonaga nakatumist ja 910 koroonasurma. 4,9 miljoni elanikuga Uus-Meremaal on olnud 2200 nakatumist ja 26 surma. Võrdluseks, 5,5 miljoni elanikuga Soomes on olnud 84 131 koroonaga nakatumist ja 887 koroonasurma, 1,3 miljoni elanikuga Eestis on olnud 117 554 nakatumist ja 1092 surma.

Kommentaarid
(Külastatud 164 korda, 1 külastust täna)