AstraZeneca koroonavaktsiini kahtlustatakse Helsingi piirkonnas kolme ajutromboosi põhjustamises, üks inimene suri

AstraZeneca koroonavaktsiini kahtlustatakse Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas HUS kokku kolme ajutromboosi põhjustamises, üks inimene suri.

HUS kinnitab surmajuhtumit, aga ei avalda hukkunu vanust ega sugupoolt. Samuti ei avaldatud seda, kui mitu päeva peale vaktsineerimist inimene suri, vahendab Ilta-Sanomat.

AstraZeneca koroonavaktsiin põhjustab teadaolevalt väga harvaesinevat aju siinustromboosi ehk koljusiseste veenide ja veenisiinuste ummistumist, millega kaasneb vereliistakute vähesus. Seda on kinnitanud Euroopa ravimiamet EMA.

Ajutromboosi esinemissagedus on Euroopas olnud üks juhtum 100 000 vaktsineeritu kohta. Aju siinustromboosi esinemissagedus oli varem 3-4 juhtumit miljoni elaniku kohta. AstraZeneca vaktsiiniga on tromboosioht 3,3 korda suurem, aga ikkagi väike.

Praegu pole teada veel riskitegurid, mis peale vaktsineerimist tromboosi põhjustavad. Tromboos on esinenud kahe nädala jooksul peale vaktsineerimist, seda peamiselt alla 55-aastaste inimeste hulgas. Kaks kolmandikku juhtumitest on olnud naistel.

Soome riiklik vaktsiiniekspertgrupp KRAR koguneb AstraZeneca vaktsiini edasist kasutamist arutama täna teisipäeval. Arutatakse vaktsiini kasutamise vanusepiirangut ja mida teha nendega, kes on saanud esimese doosi AstraZeneca koroonavaktsiini: kas anda neile teine doos AstraZenecat või mõnda muud vaktsiini.

KRAR annab peale asja arutamist arvamuse terviseametile, mis omakorda edastab info sotsiaal- ja terviseministeeriumile, ministeerium omakorda valitsusele.

AstraZeneca koroonavaktsiiniga hakati Soomes kõigepealt vaktsineerima meedikuid ja alla 70-aastaseid riskigruppi kuuluvaid inimesi. Pärast Euroopas välja tulnud ajutromboosi juhtumeid muudeti soovitust nii, et seda vaktsiini antakse ainult üle 65-aastastele.

AstraZenecan koronarokotteen epäillään aiheuttaneen Husin alueella kolme aivolaskimotukosta – yksi potilas kuollut

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar pohtii AstraZenecan koronarokotteen käyttöä kokouksessaan tiistaina. AstraZenecan koronavirusrokotteen epäillään aiheuttaneen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella kolme vakavaa aivolaskimotukosta. Yksi potilas on kuollut aivolaskimotukoksen aiheuttamiin vammoihin. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vahvistaa kuolemantapauksen mutta ei voi kertoa menehtyneen ikää, sukupuolta tai kuinka monta päivää rokotuksen jälkeen aivolaskimotukos havaittiin.

Kommentaarid
(Külastatud 438 korda, 1 külastust täna)