Värske uuring: koroona puhul on karjaimmuunsust praktiliselt võimatu saavutada

Kuigi paljudes riikides käib võidujooks seoses koroona vastu vaktsineerimisega, et saavutada karjaimmuunsust, väidab värske uuring, et koroona-suguste hingamisteede kaudu levivate nakkuste puhul on karjaimmuunsust praktiliselt võimatu saavutada.

See tähendab, et pole mingit mõtet rääkida näiteks sellest, et kui 70 protsenti inimestest saab vaktsineeritud, siis hakkab haigus taanduma. Vastupidi, viirus jätkab levimist ka siis, kui vaktsineeritud on 70 või 80 protsenti inimestest. Vastav uuring on avaldatud ajakirjas Nature.

Viirus levib edasi, sest viiruse levikut pole võimalik täielikult peatada. See kehtib kõigi hingamisteede kaudu levivate nakkuste kohta – gripp on hea näide.

Karjaimmuunsuse võimatusest on hea näide Iisrael, kus vaktsineeritud on juba 70 protsenti elanikest, aga viirus levib ikka edasi, palju enam kui mitmetes Euroopa riikides.

Peamised põhjused, miks karjaimmuunsust on võimatus saavutada:

  • Vaktsiinid ei peata viiruse levikut (selle kohta pole nö ametlikku kokkulepet, aga teadlased on üldiselt sellega päri)
  • Vaktsiinitootjad ei suuda kunagi tervet maailma vaktsiinidega ühtlaselt varustada
  • Uued mutatsioonid „tekkivad kogu aeg” ja mõned neist ei allu vaktsiinidele
  • Keegi ei tea, kui kaua immuunsus – kas läbi vaktsineerimise või haiguse läbipõdemisega saadud – kestab
  • Mõned inimesed keelduvad vaktsineerimisest eri põhjustel, seda osalt vaktsiinide pikaajaliste kõrvaltoimete tõttu

Vaktsineerimisel aga teatud eelis on: arvatakse, et see vähendab raskete haigusjuhtude ja surmade arvu. Ehk teiste sõnadega: viirus küll ringleb, aga ta pole enam ohtlik. See on ka kõige enam, mida saab loota: et vähem inimesi haigestuvad raskelt ja satuvad haiglasse ning meditsiinisüsteem pole enam üle koormatud. See pole küll klassikaline nn karjaimmuunsus, aga teatud immuunsus raskete haigusjuhtude eest.

Praegune asjade käik näitab, et kõik riigid ei suuda ühtviisi nakkuse levikut piirata, mistõttu levib viirus jätkuvalt edasi ja muteerub ning uued mutatsioonid ei allu vaktsiinidele. See tähendab, et võitlus viiruse vastu algab uuesti otsast peale.

Five reasons why COVID herd immunity is probably impossible

As COVID-19 vaccination rates pick up around the world, people have reasonably begun to ask: how much longer will this pandemic last? It’s an issue surrounded with uncertainties. But the once-popular idea that enough people will eventually gain immunity to SARS-CoV-2 to block most transmission – a ‘herd-immunity threshold’ – is starting to look unlikely.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,162 korda, 1 külastust täna)