Uus häda Eestis: Koroona läbipõdenutel on pea võimatu välismaale minna

COVID-19 haiguse läbipõdenud inimestel on sisuliselt võimatu enamikku Euroopa riikidesse reisida, kui sihtriik nõuab negatiivset koroonatesti tulemust, tunnistas välisministeeriumi kõrge ametnik.

Probleem on selles, et ninast võetav viiruse pärilikkusaine olemasolu määrav test ei suuda vahet teha nakatamisvõimelisel ja kahjutuks tehtud viirusel. Viiruse pärilikkusaine võib aga leitav olla isegi kuni 90 päeva pärast nakatumist. Kui kodanik on põdenud testiga kinnitatud koroonaviirust, siis järgneva 90 päeva jooksul saadud positiivsed testid on tõenäoliselt seotud esimese episoodiga, samas ei saa kindel olla ega välistada, et tegemist on uue nakatumisega.

Praegu annavad koos Eestiga ainult kuus riiki – Kreeka, Küpros, Leedu, Rumeenia ja Sloveenia – õiguse riiki siseneda inimestele, kes suudavad tõestada, et nad on vaktsineeritud või koroonaviiruse läbi põdenud, selgitas välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsler Märt Volmer teisipäeval „Terevisoonis”, vahendab ERR. Kui ei saa negatiivset tõendit – siis ongi probleem.

Eesti naaberriikidesse minnes tuleb teha negatiivne test ja tõestada, kas üldse on õigus neisse siseneda, sest Soome ja Läti suunal on piirangud väga ranged, sinna ilma mõjuva põhjuseta ei saagi, lisas Volmer.

Küsimusele, kui kaugel ollakse üleeuroopalise koroonapassi arendusega, niinimetatud rohelise digitõendi loomisega, tõdes Volmer, et see on „hetkel tulevikuteema”. Tema sõnul võib loota, et üleeuroopaline usaldusvõrgustik valmib mais-juunis, aga pigem suve teises pooles.

Kommentaarid
(Külastatud 2,318 korda, 1 külastust täna)