Uuring: koroona immuunsus võib mõnel kesta aastaid, teistel väga lühikest aega ja mõnel ei teki üldse antikehi

Värske uuringu kohaselt on koroona antikehade teke väga individuaalne. Mõnel kaob immuunsus koroona vastu mõne päeva või nädalaga. Umbes kolmandikul püsib see pikka aega, vähemalt kuus kuud, aga ilmselt ka kauem, tõenäoliselt aastaid.

Umbes 10 protsendil inimestest ei teki aga üldse mingeid koroona antikehi, leidsid uuringu läbi viinud Singapuri Duke-NUS ülikooli teadlased, vahendab Daily Mail.

Teadlaste järeldus on see, et koroona immuunsus on väga individuaalne. See tähendab, et osa inimesi võivad koroonaga uuesti nakatuda, kui tekib uus puhang või levivad uued tüved.

Uuring avaldati teadusajakirjas The Lancet Microbe. Uuringus võeti 6 kuu jooksul vaatluse alla 164 koroonapatsienti Singapuris. Patsiendid andsid vereproove, et neil saaks mõõta antikehade taset.

Patsiendid jagati antikehade taseme osas 5 gruppi. Esimene grupp ehk null-grupp olid need, kel ei leitud mingeid antikehi, nende osakaal oli 11,6 protsenti. Teine grupp olid need, kelle antikehad kadusid mõne päeva jooksul, nende osakaal oli 26,6 protsenti. Kolmanda grupi antikehad kadusid 6 kuu jooksul, nemad moodustasid 29 protsenti. Neljanda ehk nn püsiva grupi puhul ei muutunud antikehade tase 6 kuu jooksul, nemad moodustasid 31,7 protsenti. Viimase viienda grupi puhul antikehade tase ajas tõusis, nemad moodustasid 1,8 protsenti patsientidest.

Uuringust tuli siiski välja, et enamikul patsientidest tekkisid T-rakud, mis kaitsevad samuti viiruse vastu isegi siis, kui antikehasid pole. Samas aga on viiruse-vastaste antikehade tase isikutel väga erinev. T-rakkude poolt antav immuunsus aga vajaks edasisi uuringuid.

Covid immunity could last DECADES for some people and days for others

Researchers looked at blood samples of 164 previously infected COVID-19 patients in Singapore Around 11% never had detectable levels of neutralizing antibodies while about 55% had levels wane within six months The remaining one-third had levels that did not fluctuate for at least six months and some had levels rise even after that time frame Most patients had high levels of T cells, a type of white blood cell, even among the group that never had detectable neutralizing antibodies The length of coronavirus immunity after being infected can vary greatly from person to person, a new study suggests.

Kommentaarid
(Külastatud 668 korda, 1 külastust täna)