USA ekspert: koroona kõige tõenäolisem allikas on Wuhani viroloogia instituudi labor

Koroona allikaid uuringud USA välisministeeriumi ekspert David Asher ütles, et koroona kõige tõenäolisem allikas on Hiinas Wuhanis asuv virologia instituudi labor, kus töötanud teadlased haigestusid salapärasesse haigusse juba 2019. aasta novembris.

Seda versiooni ei saa sajaprotsendiliselt kinnitada, aga rahvusvaheliste allikate andmetel suri ühe Hiina teadlase naine vahetult pärast haigestumist, vahendab Daily Mail.

Wuhani laborites töötanud teadlased haigestusid salapärasesse, COVID-19 meenutavasse haigusse 2019. aasta sügisel. Kokku haigestus kolm teadlaset 2019. aasta novembrikuu teisel nädalal. Seetõttu on küllalt tõenäoline, et üleilmne pandeemia sai alguse Wuhani viroloogia instituudist 2019. aasta sügisel, mil inimesi hakati haiglasse viima. Novembri lõpus suri ühe teadlase naine. See näitab, et nakkus levis juba siis inimeste vahel. Hiina teatas aga koroona levimisest inimeste vahel Maailma terviseorganisatsioonile WHO alles 2020. aasta jaanuari lõpus. See oli aeg, mil viirus levis juba Hiinast väljapoole.

Asheri sõnul teadis Hiina probleemi tõsidusest juba vähemalt detsembri keskpaigas. On võimalik, et Hiinas tuvastati juba toona esimesed koroonakolded. Hiinlased pidid aru saama, et see pole tavaline gripp. Kui hiinlased poleks infot varjanud, siis oleks jäänud ära miljonid koroonasurmad maailmas.

Asher on varem tegelenud USA välisministeeriumis Iraani, Põhja-Korea ja Pakistani bioloogiliste, keemiliste ja tuumarelvade teemaga, seda nii vabariiklastest kui demokraatidest presidentide ajal. Asher ütles, et kui Hiina kogu tõde ei avalda, või seda ei uuri teised riigid, siis on see üks suurimaid läbikukkumisi inimkonna ajaloos.

Asheri sõnul tehti Hiina laborites hulgaliselt eksperimente koroona-sarnaste kergesti nakkavate tehislike viirustega. Laborileke pole viiruse ainus võimalik allikas, aga see on asjaolusid arvestades üks kõige tõenäolisem. Asheri väitel ei tähenda see, et me peaks katkestama suhted Hiinaga, aga tõde tuleb välja selgitada, et vältida sarnaseid õnnetusi tulevikus.

Asheri jutust tuleb välja, et Hiina võib võimaliku laborilekke kinni mätsida, et tõde välja ei tuleks. Algselt pidasid paljud teadlased võimalikku laborileket vandenõuteooriaks ning väitsid, et viirus sai alguse loodusest, metsloomadelt. Ent USA viroloog ja haiguste kontrollikeskuse eelmine juht Robert Redfield ütles, et tema arvates pääses viirus lahti Hiina laborist 2019. aasta sügisel. Tema väitel on seda varemgi juhtunud, et inimesed nakatuvad laboris. Redfieldi väitel on väga vähe tõenäoline, et nii võimekas ja inimestega hästi kohanenud viirus on pärit mõnelt loomalt. Redfield ütles, et ta ei usu, et üks inimkonna ajaloo üks nakkavamaid viiruseid sai alguse nahkhiirtelt.

Asher märkis, et Wuhani viroloogia instituudi laboris tegeleti koroona-sarnaste viiruste uurimisega, et välja töötada vaktsiini, mis aitaks kõigi koroonaviiruste vastu. Hiinas oli koroonavaktsiin valmis juba eelmise, 2020. aasta 25. veebruaril ja märtsis vaktsineeriti sellega Hiina juhtkonna liikmeid.

Wuhani laboris tegeleti Hiina kaitseministeeriumi ülesandel ka biorelvade väljatöötamisega. Hiina on WHO-le tunnistanud, et 2019. aasta sügisel haigestusid Wuhani laboris mõned teadlased, aga selle peale on väidetud, et see on normaalne.

Hiina on ametlikult teatanud, et viirus toodi Hiinasse sisse külmutatud toiduga ja esimene nakatumise juhtum oli 2019. aasta 8. detsembril. Hiina ametliku info kohaselt enne seda viirust Hiinas ei olnud.

WHO sai koroonast aimu alles 31. jaanuaril 2020. aastal, mil Taiwan tõstis hädakisa. USA uuringute andmetel võis viirus levida Wuhanis juba 2019. aasta oktoobri keskpaigas.

Expert David Asher says lab leak is only explanation of Covid source

David Asher said scientists are believed to have become ill in November, 2019 He said it is ‘hard to conclude’ it was definitively Covid but it seems ‘highly likely’ According to ‘credible’ information from a well-connected foreign government, the wife of one researcher died later that month, Asher added A cluster of researchers from China’s secretive Wuhan laboratories fell sick with ‘Covid-like’ symptoms at least six weeks before the Beijing government admitted an outbreak of a new virus in their city, according to the leading US investigator looking into the start of the pandemic.

Kommentaarid
(Külastatud 1,325 korda, 1 külastust täna)