Üllatav areng: kuigi Soome lubas sisse viia sundtestimise, siis Eestist tulijatelt seda ei nõuta

Kuigi Soome valitsus rääkis eelmisel nädalal vajadusest viia piiril sisse inimeste sundtestimine koroonaviiruse suhtes, siis Eestist tulijatelt seda ei nõuta.

Eesti kujutab aga Soome jaoks suurt ohtu, seda märkis esmaspäeval, 1. märtsil sotsiaalmeedias Helsingi linnapea Jan Vapaavuori. Ta ütles, et Eestis on koroona olukord väga hull (pühapäeval 1201 uut nakatumist ja 19,3 protsenti testitutest positiivsed), mis peegeldub Helsingi piirkonnas. On selge, et nakatumiste arv kasvab ka Soomes, märkis Vapaavuori.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel lisandus Eestis pühapäeval 1201 koroonaga nakatumist, laupäeval 1569.

Soome väljaanne Ilta-Sanomat päris Helsingi linnalt, kuidas tehakse Eestist tulijate peal koroona sundtestimist, millest on palju räägitud. Selgus üllatav tõsiasi, et seda ei tehtagi.

Helsingis on piiriületuskohad Eteläsatama, Länsisatama, Katajanokkka ja Vuosaari sadamates.

Soome otsus sundtestimise kohta tähendab Helsingi linna jaoks seda, et peab olema ette valmistatud võimalus testi tegemiseks. Sundtestimine aga eeldab sunniviisilist tervisekontrolli.

Eelmisest teisipäevast küsivad laevafirmad reisijatelt enne laevale minekut tõendid negatiivse koroonatesti kohta. Tegemist on terviseameti soovitusega kõigile transpordifirmadele, mis veavad reisijaid Soome. Soovituse järgi tuleb tõend esitada enne reisi.

See tähendab, et Eesti poolel kontrollitakse reisijate koroonatesti. Seejärel liiguvad reisijad samas Helsingi tervisenõustaja juurde, kus kogutakse kontaktandmeid, et saaks saata inimestele juhised teise koroonatesti tegemise kohta 72 tunni pärast ning omaalgatusliku karantiini kohta.

Sadamas küsitakse kõikidelt tulijatelt kontaktandmeid, aga kõik pole neid andnud. See pole kohustuslik. Kõik ei anna oma andmeid ja vägisi neid kätte ei saa. Helsingi sadamas saavad soovijad lasta testi teha, aga see pole kohustuslik.

Osa piiriületajaid, kes reisivad seoses tööga, soovivad siiski testi teha. Näiteks veokijuhtidelt ja muudelt oluliste elualade esindajatelt Eesti poolel koroonatesti ei küsita ja neist osa laseb end testida Soomes.

Olukorda piiril lihtsustab see, et reisijaid on vähe, mistõttu on rohkem võimalusi piiriületajatega tegeleda. Piirivalve kontrollib kõiki tulijaid ja ilma mõjuva põhjuseta Soome reisijaid sisse ei lasta. Kui reisijaid taas rohkem hakkab olema, siis muudetakse piiriületuse korraldust uuesti.

Kommentaarid
(Külastatud 3,263 korda, 1 külastust täna)