Ülevaade Eestist: eestlasi maailma koroona epitsentriks olemine eriti ei morjenda

Eestis on koroonaga nakatumise tase olnud kõrge juba nii pikka aega, et eestlasi uudis maailma koroona epitsentriks olemisest eriti ei morjenda.

Tallinna linnapildi järgi ei saa öelda, et Eesti on maailmas koroonaga nakatumise poolest number üks. Inimesed liiguvad ringi, väliturud on avatud. Inimesed võtavad asja rahulikult, mingit paanikat pole, vahendab Helsingin Sanomat.

Kuigi numbrid on suured, jätkub elu ja inimesed käivad poes nii nagu varem. Lihtsalt šoppamine on kuuks ajaks seisma pandud, aga sellega inimesed harjuvad.

Eestis suleti alates 11. märtsist koolid ning avalikud ruumid. Inimesed saavad väljas liikuda kahekaupa. Söögikohtadest saab osta toitu kaasa. Ainult toidupoed, apteegid ja muud vältimatud ärid tohivad olla avatud. Inimeste arvates nendest piirangutest piisab. Kaubanduskeskused on küll kinni, aga vajalikud asjad saab tellida veebipoest.

Inimesed leiavad, et valitsus võib küll järjest karmimaid piiranguid kehtestada, aga neist pole kasu, kui neid ei järgita. Inimesi häirib see, et lapsed ei pääse kooli ega lasteaeda, mistõttu tuleb vanematel tegeleda kodus nii laste kui oma tööasjadega.

Tallinnas Raekoja platsil on aga üsna omapärane vaatepilt, kus inimesed istuvad laudade taga, ilma maskita, kohvitassid ees. Samas on väljas plakatid, milles nõutakse õigust käia kohvikus neile, kes on vaktsineeritud või kellel on koroona antikehad. Kohviku omanik Vello leiab, et ettepanek on tekitanud juba elevust. Samas on Vello tutvusringkonnas kõik haiguse läbi põdenud või vaktsineeritud, mistõttu võiks neil olla luba kohvikus istuda. Vello räägib, et on saanud politseilt ja tervishoiuasutustelt loa toolide ja laudade väljas hoidmiseks. Lauas kliente ei teenindata, küll aga võivad kliendid seal tarbida kaasa ostetud jooke ja sööke.

Turiste enam Tallinna vanalinnas pole, seetõttu mõlgutatakse juba plaane, kuidas vanalinn eestlastele meeldivaks muuta. Samas soovitakse soomlasi tagasi, kui päike paistab ja ruumi on.

Eesti reaalsus on aga see, et normaalse eluni on veel pikk tee minna. Praegu on olukord väga hull. Uusi nakatumisi lisandub igapäevaselt 1700 ringis ja see number ei alane. Surmade arv on suur ja haiglad üle koormatud. Puudus on arstidest ja õdedest.

Mõnda aega suudetakse 700 koroonapatsiendi tasemel vastu pidada, aga mitte kaua, ütles töö- ja terviseminister Tanek Kiik. Terviseameti juht Üllar Lanno ütles, et suvi jääb ära, kui nakkuse kordaja pole maikuuks langenud 0,85 peale. Praegu on see 1,05.

Piirangute kontrolli on Eestis karmistatud. Lanno kritiseeris ehituspoodi, kus püüti müüa toiduaineid ja baari, mis oli nimetatud ümber kirikuks. Lanno ütles, et suhtumist tuleb muuta, et suvi ei läheks raisku. Seni võib kõik suuremad spordi- ja kultuurisündmused unustada. Lisaks soovitas Lanno vältida igasugust reisimist, eriti riigis sees.

Samal ajal on Tallinna lennujaam inimestest tulvil, kuna eestlased trügivad puhkama soojale maale. Inimesed räägivad, et mujal on praegu ohutum olla kui Eestis.

Kommentaarid
(Külastatud 697 korda, 1 külastust täna)