TÄHELEPANU: Kui esinevad järgmised nähud peale koroona vastu vaktsineerimist, pöördu kohe haiglasse!

Soomes soovitatakse jälgida oma tervist peale AstraZeneca koroonavaktsiini saamist. Kui kolm päeva peale vaktsineerimist esinevad rasked haigusnähud, siis soovitatakse pöörduda koheselt haiglasse.

Haiglasse tuleks pöörduda kohe, kui esineb tugev peavalu või tumedad laigud nahal ja limaskestadel, vahendab MTV.

Euroopa ravimiameti EMA info kohaselt on maailmas tehtud 20 miljonit vaktsineerimist AstraZeneca vaktsiiniga ja neist on esinenud ajutromboos 18 juhul. Lisaks on 7 isikul tuvastatud vere suurem hüübimine. Vaevused on tekkinud peamiselt alla 55-aastastel naistel ja need ilmnesid esimese kahe nädala jooksul peale vaktsiini saamist. Vastavad uuringud veel jätkuvad.

Soomes on seoses vaktsiinide kõrvaltoimetega peatatud AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimine vähemalt nädalaks kuni 29. märtsini. Soomes on teatatud kahest ajutromboosi juhtumist 4-10 päeva peale AstraZeneca koroonavaktsiiniga vaktsineerimist. Selliseid juhtumid on siiski väga harvad. Praegu pole veel täit selgust, kas vere suurem hüübimine on seotud vaktsiinidega.

Teated vastavate juhtumite kohta Soomes on selgunud viimastel päevadel, varem polnud Soome ravimiametil selle kohta infot. Euroopa ravimiamet EMA teatas eile, et AstraZeneca koroonavaktsiin on ohutu ja seda võib edasi kasutada. Samas on selgunud mitmed tromboosi juhtumid peale vaktsineerimist, mistõttu nende seos vaktsineerimisega pole välistatud. Juhtumid olid kõik alla 55-aastastel naistel.

Kommentaarid
(Külastatud 2,003 korda, 1 külastust täna)