Suomen museoissa voi vierailla myös turvallisesti etänä

Vaikka museot ovat kiinni useissa maissa, voi monissa niistä vierailla netin avulla. Näihin lukeutuu kuuluisiakin museoita, kuten esimerkiksi Lontoon National Gallery ja Metropolitan Museum of Art New Yorkissa. Myös jotkut suomalaiset museot ovat avanneet kokoelmansa verkkoon, joissa voit vierailla myös kotisohvalta. Etävierailulla ei tarvitse välittää jonoista lippuluukulla tai tungoksesta kiinnostavimpien teosten tai esineiden edustalla. Kierroksesta voi pitää lounastauon silloin kun huvittaa, ja esimerkiksi Zimpler kasinot sopivat viihdykkeeksi sen lomassa. Ja mikä parasta, museoihin pääsee sisään ilmaiseksi. Alla listaamme viisi suomalaista museoita, joiden kokoelmiin voit tutustua verkossa.

Gallen-Kallelan museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallela on tunnettu erityisesti hänen Kalevala-aiheisista teoksistaan. Gallen-Kallela museo on Tarvaspäänä tunnettu taiteilijan ateljeekoti, ja se valmistui vuonna 1918. Upeasti toteutettu virtuaalinen Gallen-Kallelan museo on ehdottomasti vierailun arvoinen. Voit liikkua hiirellä ympäri rakennusta, seisahtua yksittäisten maalausten eteen, ja kuunnella nauhoitteilta tietoa museosta.  Kokoelmassa on monia muotokuvia, ja myös alkuperäisiä Gallen-Kallelan perheen esineitä, kuten esimerkiksi hänen vaimonsa Maryn piano.

Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseo sijaitsee Riihimäellä. Museossa voi tutustua lasin pitkään historiaan 4 000 vuoden ajalta, ja tutustua myös suomalaiseen lasin valmistukseen, jolla myös on 300-vuotinen perinne. Virtuaalisella kierroksella pääsee kiertämään museon käytävillä. Suomen lasimuseo sai alkunsa 1961 ja kokoelma koostui aluksi 500 esineestä. Lasimuseo avattiin vuonna 1965 ja se sijaitsee lähellä Riihimäen entistä lasitehdasta. Moni antiikkiharrastaja tunteekin hyvin Riihimäen lasin, sillä esimerkiksi siellä varhain valmistetut maljakot ovat haluttua ja arvokasta tavaraa.

Taidetta EMMAssa ja Ateneumissa

Google Arts and Culture sivusto on koonnut alleen yli 500 museon ja gallerian kokoelmia sekä teoksia. Sieltä löytyvät myös Helsingin Ateneumin taidemuseo ja Espoon modernin taiteen museo EMMA. Nämä museovierailut rajoittuvat yksittäisten teosten katseluun, eikä virtuaalinen liikkuminen itse museossa ole mahdollista. Siitäkin huolimatta kokoelmia on kiinnostavaa selailla. Teoksia voi myös järjestellä eri tavoin, kuten esimerkiksi aikajanalle tai vaikkapa väripaletin mukaan.

Jo vuonna 1888 ovensa avanneessa Helsingin Ateneumissa oli vielä 1980-luvulle taidekoulu, ja vuodesta 1991 alkaen se on toiminut yksinomaan museona. Ateneumin hurjasta yli 20 000 teoksen kokoelmasta ei toki ole nähtävillä kaikkea, mutta monet helmet, kuten Albert Edelfeltin ”Pariisin Luxembourgin puistossa”, ja Ferdinand von Wrightin ”Taistelevat metsot” ovat esillä Googlen projektissa. Espoon modernin taiteen museon EMMAn kokoelmista on myös esillä muutamia kiinnostavia teoksia esimerkiksi Ilmari Aallolta. EMMA avasi ovensa vuonna 2006, ja se on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo.

Kartalta suoraan näyttelyyn

Myös Google karttojen kautta voi kävellä sisään eri museoihin. Näihin kuuluvat esimerkiksi Salon Elektroniikkamuseo ja Helsingin Luonnontieteellinen museo. Klikkaa itsesi sisään museon ovista, ja kierrä näyttelyt omaan tahtiin. Luonnontieteellisessä museossa voit törmätä esimerkiksi mammutteihin. Elektroniikkamuseossa sen sijaan voi hämmästellä lattiasta kattoon ulottuvia hyllyjä täynnä vanhoja radioita, tai matkapuhelimien kokoelmaa, johon kuuluu tietysti aimo annos suomalaisia Nokian puhelimia.

Kommentaarid
(Külastatud 203 korda, 1 külastust täna)