Soomlasi ärritab kütuse järsk kallinemine

Viimastel kuudel on Soomes kütuse hind järsult tõusnud. Seda põhjendatakse turgude taastumisega eelmise aasta kriisist.

Võrreldes eelmise kevadega on Soomes kerkinud kütuse liitrihind kümneid sente. Näiteks bensiini 95 E10 keskmine liitrihind oli veebruaris 1,55 eurot, eelmise aasta maikuus oli see 1,28 eurot. Samamoodi on mitmekümne sendi võrra kerkinud diisli liitrihind, vahendab MTV.

Autoala asjatundjad aga ei pea hinnatõusu erakordseks, pigem on hinnad taas normaliseerunud peale eelmist aastat. Aasias on majandused taastunud ja nõudlus suureneb. Toorainete hind on tõusnud kriisieelsele tasemele ja isegi ületab seda.

Arvatakse, et suveks hinnatõus taandub ning senine tempo enam ei jätku. Soomes mõjutab kütuse hinda maksustamine, aktsiisi tõsteti viimati eelmise, 2020. aasta augustis. Siis jäi hinnatõus märkamatuks, kuna maailmaturu hind oli madal. 6-7-sendine aktsiisitõus kadus madala hinnataseme sisse. Nüüd, kui maailmaturul hind tõuseb, paistab ka aktsiisitõus paremini välja.

Soomlased peavad kütuse hinnatõusu aga liiga järsuks. Üks kaubikujuht ütles tankla juures, et läks 50 eurot ja sai ainult pool paaki. Kaubik võtab 12 liitrit saja peale kütust ning poole paagiga eriti kaugele ei sõida.

Soome valitsus on võtnud eesmärgiks vähendada liikluses heiteid 2030. aastaks praegusega võrreldes poole võrra. See toob endaga kaasa kütuse hinnatõusu. Autoala infokeskuse andmetel aga kütuseaktsiisi ei peaks nii palju tõstma, selle asemel võiks autoparki uuendada. Rohkem võiks kasutada biogaasi, et hoida kütuse hind madalam.

Kommentaarid
(Külastatud 1,875 korda, 2 külastust täna)