Soomes on sajad vaktsineeritud haigestunud koroonasse – millest see tuleb?

Soomes on sajad vaktsineeritud inimesed haigestunud koroonasse ja see pole mingi ime, sest vaktsiin ei anna kohe kaitset.

Soome terviseameti andmetel on Soomes teada 423 laboris kinnitatud juhtumit, kus vaktsineeritud inimene on haigestunud koroonasse. Need andmed on saadud võrreldes vaktsineeritute ja nakkushaiguste registrite andmeid, vahendab Helsingin Sanomat.

Terviseameti peaarsti Hanna Nohynek ütles, et enamusel neist on haigus olnud nii leebe, et pole vajanud haiglaravi. Väike osa vaktsineeritutest on aga sattunud koroonaga haiglasse.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS juhtiv peaarst Markku Mäkijärvi ütles vaktsineeritute haigestumist kommenteerides, et need on signaalid, mida tasub tähele panna. Tema väitel on haiglasse sattunud praegu üksikud vaktsineeritud, neist mõni on saanud esimese vaktsiinisüsti ja mõni mõlemad süstid.

Vaktsineeritute haigestumine pole üllatav, kuna on teada, et vaktsiinist saadav kaitse tekib mõne aja pärast.

Üle 400 haigestunu võib tunduda suur number, aga Nohyneki väitel on vaktsineeritud ligi 850 000 inimest. Sellega võrreldes on haigestunud vaid 0,05 protsenti vaktsineeritutest.

Maailmast on teada, et vaktsiinide toime on väiksem koroona Lõuna-Aafrika ja Brasiilia mutatsioonide puhul, Soomes pole need mutatsioonid veel laialdaselt levima hakanud. Lõuna-Aafrika mutatsioon levib eriti Helsingi piirkonnas.

HUS-i nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ütles, et võib minna koguni 4 nädalat, enne kui esimene vaktsiinisüst mõjuma hakkab. Seetõttu pole vaktsineeritute haigestumine mingi ime, samuti ei anna vaktsiin sajaprotsendilist kaitset. Seetõttu peavad järgima ohutusnõudeid ka need, keda on vaktsineeritud.

Kuigi vaktsineeritud inimesed võivad samuti haigestuda, arvatakse siiski, et vaktsiin kaitseb inimesi raskete haigusjuhtude eest.

Rokotukset | Sadat rokotetut ovat saaneet koronatartunnan Suomessa, ylilääkärin mukaan syytä huoleen ei ole: “Mikään rokote ei anna heti suojaa”

“Sairastuminen ei ole mitenkään kummallista, koska mikään rokote ei anna heti suojaa”, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri. Koronarokotus ei anna heti suojaa taudilta. Tämä alkaa nyt näkyä, kun lääkärit raportoivat tapauksista, joissa jo rokotetut ihmiset ovat sairastuneet koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on nyt tiedossa 423 laboratoriossa varmistettua tapausta, joissa jo rokotettu ihminen on saanut tartunnan.

Kommentaarid
(Külastatud 2,760 korda, 1 külastust täna)