Soomes on koroonaga nakatumiste arv laste hulgas mitmekordistunud – millest see tuleb?

Soome terviseameti andmetel on koroonaga nakatuma hakanud üha enam lapsed. Näiteks Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas HUS on koroonaga nakatumine 0-9-aastaste laste hulgas alates aasta algusest viiekordistunud. Kui aasta algul oli lastel nädalas mõnikümmend nakatumist, siis märtsikuus on neid olnud sadu.

Laste nakatumised hakkasid eriti kiiresti kasvama peale suusapuhkuseid. Praegu moodustavad laste nakatumised üle 10 protsendi kõigist koroonaga nakatumistest, rääkis HUS-i juhtiv peaarst Markku Mäkijärvi.

Lisaks suusapuhkusetele on nakatumistele laste hulgas kaasa aidanud viiruse mutatsioonid, mis levivad kergemini. Osalt on nakatumisi ka seetõttu rohkem, et lasteaias käivaid lapsi on hakatud rohkem testima, kuna lasteaedades on tekkinud nakkusekolded,vahendab MTV.

Vaasas on avastatud, et koguni neljandik uutest nakatumistest tuleb algklasside õpilastelt või lasteaias käivatelt lastelt. Vaasa tervisekeskuse peaarst Heikki Kaukoranta ütles, et osalt on tegemist statistilise veaga – nakatumised olid lastel ka varem, aga need ei tulnud välja, kuna lapsi ei testitud.

HUS-i laste nakkushaiguste arst Tea Nieminen ütles, et nakatumised kasvavad praegu kõigis vanusegruppides. Eakate hulgas nakatumised vähenevad seoses vaktsineerimisega.

Laste puhul kehtivad koroona leviku tõkestamisel samad meetmed mis täiskasvanutel – haiged lapsed peaks püsima kodus. Lapsed saavad nakkuse põhiliselt kodust ja lähedastelt. Samas ei põe lapsed koroonat enamasti raskelt. Seetõttu poleks vaja näiteks lasteaedu sulgeda, rääkis Nieminen.

Kommentaarid
(Külastatud 763 korda, 4 külastust täna)