Soomes loodeti koroona kolmandat lainet ära hoida, aga see ei õnnestunud – nüüd valmistatakse ette varuhaiglat koroonapatsientidele

Soomes on olukord koroona-rindel üha hullem, eriti Helsingis ja Vantaal. Koroona kolmandat lainet üritati ära hoida, aga see ei õnnestunud.

Laupäeval oli Helsingis senine nakatumiste rekord – 274 uut juhtu. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen on juba mures, sest nakatumiste arvu tõus hakkab peagi kajastuma haiglapatsientide arvu kasvus, vahendab MTV.

Lehtonen ütles, et intensiivravi patsientide arv on kogu aeg kasvanud ja kui nii jätkub, siis võib nädala-pooleteise pärast kohtadest puudus tulla. Praegu valmistatakse Helsingis ette varuhaigla kasutuselevõttu. Samuti on ette näha, et koroonapatsiendid hakkavad haiglatest välja tõrjuma teisi patsiente.

Lehtinen ütles, et nakatumiste arvu kasv toob kaasa kannatusi ja surmasid. Ta avaldas kahetsust, et Soomes ei suudetud kolmandat lainet ära hoida.

Soomes on praegu vaktsineerimise puhul nõutavad kaks vaktsiinisüsti. Lehtonen ütles, et on olnud juhtumeid, kus inimene on sattunud koroonaga haiglasse peale esimest süsti. See tuleb asjaolust, et üks süst ei anna haiguse vastu täit kaitset.

Soomes on olnud juhtumeid, kus koroonat juba põdenud inimene on uuesti haigeks jäänud. Põhjalikumat analüüsi pole aga teistkordsete nakatumiste kohta tehtud. Lehtonen ütles, et viirus muteerub kergesti ja teistkordsed nakatumised on võimalikud.

Soomes on olnud juhtumeid, kus haige inimene on andnud negatiivse koroonatesti. See tuleb Lehtoneni väitel asjaolust, et haiguse eri faasides eritub viirust rohkem. Lehtoneni väitel on see teada, et kõiki nakatumisi pole võimalik testidega tuvastada. Testidega tuleb välja ligi 80 protsenti nakatumistest. Iga viies test on valenegatiivne.

Testide hulk on olnud Helsingi piirkonnas piisaval tasemel. Testile pääseb mõne tunniga ja tulemuse saab teada poole päevaga. Keskmine aeg alates testile taotlemisest kuni tulemuse saamiseni on 17 tundi.

Olukord võib minna raskemaks kevadel, kui tuleb allergiahooaeg. Siis on raske teha vahet allergilisel ja viirusest põhjustatud nohul. Lehtonen aga soovitab igal juhul testile minna, isegi siis, kui vaevused meenutavad allergiat.

Kommentaarid
(Külastatud 1,221 korda, 1 külastust täna)