Siseinfo: Soome valitsus kavandab eraldi seadust liikumiskeelu ja maskikohustuse kehtestamiseks

Soome valitsus kavandab eraldi seadust selleks, et kehtestada väljas liikumise keeld ja maskikandmise kohustus. Valitsuse liikmed on arvamusel, et pandeemiat ei suudeta piirata ilma täiendavate piiranguteta.

Seetõttu esitab valitsus algava nädala algul eraldi seaduseelnõu, millega oleks võimalik kehtestada liikumiskeeld ja maskikohustus, vahendab Helsingin Sanomat.

Eraldi seaduses lepiti kokku pärast seda, kui valitsuserakondade juhid reedel kohtusid. Eelnõu valmistamisel osalevad lisaks riigikantseleile veel sotsiaal- ja terviseministeeriumi ning justiitsministeeriumi ametnikud.

Uus seadus toetub põhiseaduse 23. paragrahvile, mis puudutab eriolukorda.

Valitsuserakondade juhid jõudsid reedel arusaamisele, et olemasolevate piirangute ja väikeste lisapiirangutega pole võimalik nakatumiste arvu piisavalt alla saada. Terviseamet on soovitanud liikumispiiranguid ja maskikohustust.

Soomes kasvab nakatumiste arv piirangutele vaatamata kiiresti Helsingi piirkonnas ja Turus. Söögikohad on olnud juba kaks nädalat suletud, aga ee on vaid veidi piiranud nakkuse levikut.

Valitsuserakonnad pole uue seaduse kõigis punktides veel üksmeelel, näiteks osas, mis puudutab noori ja lapsi. Vasakpartei pooldab koolide lahti hoidmist.

Valitsus soovib, et parlament kinnitab uue seaduse nädala aja jooksul. Seadus jõustub esialgu Helsingi piirkonnas ja Turus, kus olukord on kõige hullem. Kui seadus jõustub, on järelvalveks tõenäoliselt vaja ametivõimude, kaasa arvatud kaitseväe abi, sest politsei üksi ei suuda suurenenud koormusega toime tulla.

Seaduse ettevalmistamisega on tegelenud väike grupp inimesi ja isegi kõik valitsuse liikmed pole veel asjaga kursis. Asja ei ole tahetud avalikustada, kuna see võib põhjustada erimeelsusi valitsuserakondade sees.

Valitsus tahab seaduseeelnõu kinnitada juba esmaspäeval või teisipäeval, et see saata edasi parlamenti. Enne kutsustakse tõenäoliselt kokku parlamendierakondade esindajad.

Seadusega kiirustamist põhjendatakse muu hulgas ajagraafikuga, kuna kehtiva graafiku kohaselt saab söögikohad avada juba 29. märtsil. Valitsus tahab seda ära hoida.

Üks uue seaduse peamisi põhjuseid on ka see, et eriolukorra seaduses pole sätestatud maskikandmise kohustust. Eriolukorra seaduse alusel saab liikumispiiranguid kehtestada korraga 3 kuuks. Valitsuserakondadest on vasakpartei, rohelised ja rootsi erakond olnud liikumispiirangute kehtestamise vastu.

Kommentaarid
(Külastatud 2,316 korda, 1 külastust täna)