Siitepölykausi lähestyy Suomessa

Maaliskuussa vietetään Suomessa jälleen allergiaviikkoa. Sitä vietetään keväällä, sillä siitepölystä johtuen kevät on monille allergisille pahinta aikaa. Allergiaviikko on Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanja, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982. Tänä vuonna sitä vietetään 22.-28.3.2021. Teemaviikon tarkoituksena ja lisätä tietoisuutta allergioista, astmasta ja niiden hoidosta. Pahimpaan siitepölykauteen on vielä hieman aikaa, mutta allergisten on hyvä varautua ajoissa. Esimerkiksi pähkinäpensaalle allergiset saattavat saada oireita jo helmikuun lopulla.

Siitepölykauteen varautuminen

Jos kärsit siitepölyallergiasta, on allergian hoitoon onneksi monia keinoja. Joitakin lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä, ja esimerkiksi allergiaan tarkoitettuja silmätippoja ja nenäsumutteita on olemassa. Ikkunoita ei kannata kotona pitää auki pahimpana siitepölyaikana, erityisesti jos sää on kovin tuulinen ja kuiva. Jos ulkona liikkumista voi välttää, on sekin hyvä keino vähentää oireilua. Sisätiloissa vietetyn ajan voi käyttää etätöitä tehden, tai vaikkapa verkossa pelaten. Esimerkiksi vedonlyönti on hyvä tapa kuluttaa aikaa, ja sitä varten kannattaakin tarkistaa parhaat vedonlyöntibonukset.

Siivoaminen on myös oiva keino suojautua siitepölyltä. Imuroi pölynimurilla, joka on varustettu hyvällä Hepa-suodattimella. Pölyt kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla pölyhuiskun sijaan. Vältä voimakkaita tuoksuja pesuaineissa, jos nenäsi on erityisen herkkä allergiasta johtuen. Pese myös hiukset päivittäin, sillä niihin voi kertyä päivän aikana siitepölyä, erityisesti jos liikut ulkona. Jos allergiasi on hyvin vaikea myös kotona, Hepa-suodattimella varustettu ilmanpuhdistin voi olla avuksi.

Siitepölyn esiintyminen Suomessa

Aikaisin kukkiva pähkinäpensas voi aiheuttaa oireita jo helmikuussa. Lepän siitepölyä sen sijaan on eniten ilmassa yleensä huhtikuussa, mutta lämpiminä keväinä joskus jo helmi-maaliskuussa. Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa, ja heinille ja pujolle allergiset saavat eniten oireita heinä-elokuussa. Arviolta noin miljoona suomalaista saa siitepölystä oireita, ja koivu aiheuttaa niitä eniten. Allergian yleisimpiä oireita ovat aivastelu, nuha, tukkoinen nenä, kutisevat ja kirvelevät silmät sekä yskä ja astman kaltaiset hengitysoireet.

Siitepölytilannetta voi seurata myös verkosta. Turun yliopiston Norkko.fi-palvelu tiedottaa siitepölytilanteesta koko maassa. Ilmaston lämpenemisestä johtuen siitepölykaudesta on tullut pidempi, ja kausi alkaa pari viikkoa aiemmin. Lehtipuita on myös nykyisin enemmän. Siitepölyn määrä vaihtelee joka vuosi, ja joinakin vuosina allergiset saattavat välttyä oireilta kokonaan. Jos kevät on hyvin kostea, sade auttaa puhdistamaan siitepölyä ilmasta. Jos lämpötilat nousevat nopeasti ja puut puhkeavat kukkaan yhtä aikaa, on siitepölyä ilmassa runsaasti.

Astma – allergiaviikon teema

Allergiaviikon teemana on tänä vuonna astma. Noin 10% suomalaisista kärsii astmasta. Tämä hengitysteiden sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillisiä oireita ovat yskä, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Astman hoitoon käytetään ns. inhalaatiolääkkeitä, ja valtaosa astmaa sairastavista elää normaalia elämää. Myös liikunta voi auttaa merkittävästi astmaan, sillä se vahvistaa keuhkoja. Flunssasta toipuminen voi astmaa sairastavilla kestää pidempään, joten riittävä lepo on sairastuessa tarpeen. Allergiset voivat saada astman kaltaisia oireita myös tilapäisesti siitepölykaudella.

Kommentaarid
(Külastatud 187 korda, 1 külastust täna)