Rootsis tänasest uued karmid piirangud, aga need on Soome omadest lõdvemad

Rootsis kehtestati tänasest esmaspäevast, 1. märtsis uued karmimad koroonapiirangud, aga need on Soome omadest lõdvemad.

Rootsis on jätkuvalt peamine reegel, et haigusnähtude korral tuleb minna koroonatesti tegema ja siis koju jääda. Väljaspool oma majapidamist tuleks inimestega kohtumist vältida ja hoida teistega vahemaad, vahendab Iltalehti.

Sellele lisaks piiratakse söögikohtade lahtioleku aegu. Rootsi valitsus kehtestab uued piirangud seoses jaanuaris vastu võetud uue nakkushaiguste seadusega. Lisaks üleriigilistele kehtivad Rootsis kohalikud piirangud, mis on karmimad.

Rootsi söögikohad, baarid ja ööklubid tuleb sulgeda hiljemalt kell 20.30. Kaasa tohib aga toitu müüa ka pärast seda. Kaubanduskeskuses asuvatele söögikohtadele kehtib eraldi reegel – seal saab korraga teenindada vaid ühte klienti.

Reisimisele Rootsis sees piiranguid pole, aga seda tuleb teha turvaliselt. Seetõttu müüakse kaugsõidu rongidele ja bussidele pileteid vaid poole istekohtade arvu ulatuses. Kaugsõit algab 150 kilomeetrist.

Rootsis soovitatakse ühistransporti vältida. Tipptundidel ehk vahemikus 7–9 ja 16–18 tuleb kasutada näomaski.

Rootsi välisministeerium soovitab vältida reisimist väljapoole Euroopat. Samuti ei lasta Rootsi sisse inimesi väljastpoolt Euroopa Liitu. Piir Norra, Taani ja Suurbritanniaga on kinni. Kõik Rootsi saabujad peavad esitama maksimaalselt 48 tunni taguse negatiivse koroonatesti.

Avalikel üritustel osalejate piirang on Rootsis nüüd 8 inimest. Ainus erand on matused, kus saab osaleda kuni 20 inimest. Poodides, treeningsaalides ja muudes spordikohtades peab iga inimese kohta olema ruumi 10 ruutmeetrit. Välisuksel peab olema teade, kui palju inimesi sees olla tohib.

Sporditegevus pannakse Rootsis täielikult seisma, välja arvatud kaks erandit: vaid tippspordi klubide ja alla 16-aastaste sporditegevus on lubatud.

Rootsis jätkub ulatuslik kaugtöö soovitus. Koolid jäävad avatuks, aga põhikooli vanemates klassides, gümnaasiumides ja kutsekoolides on lubatud kaugõpe.

Lisaks üleriigilistele piirangutele on eraldi piiranguid kehtestanud Rootsi omavalitsused. Piirkondlikud soovitused on Gävleborgi, Hallandi, Kronobergi, Stockholmi, Sörmlandi, Uppsala, Västerbotteni, Västmanlandi ja Lääne-Götamaa piirkonnas. Näiteks Stockholmis, kus koroona olukord on kõige raskem, jäävad põhikooli lõpuklasside, gümnaasiumide ja kutsekoolide õpilased peale vaheaega kaugõppele. Näomaski tuleb Rootsi pealinna piirkonnas kasutada alati ühistranspordis ja siseruumides, kus on teisi inimesi.

Vertaa itse: Ruotsin uudet koronarajoitukset yhä Suomen vastaavia löyhemmät

Uudet valtakunnalliset rajoitukset astuvat voimaan Ruotsissa tänään maanantaina. Ruotsissa astuvat maanantaina voimaan uudet rajoitukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Säännöt ovat jälleen aiempaa tiukemmat, mutta edelleen esimerkiksi Suomen uusia rajoituksia löyhemmät. Perussääntönä Ruotsissa on edelleen, että oireiden ilmaantuessa tulee käydä koronatestissä ja pysytellä kotona. Oman talouden ulkopuolisten henkilöiden tapaamista tulisi välttää ja tavattaessa muistaa turvavälit.

Kommentaarid
(Külastatud 2,330 korda, 1 külastust täna)