Probleem Soomes: rekkajuhid pääsevad ilma testimata üle piiri

Soomes on tekkinud seoses piiriületusega uus probleem: rekkajuhid pääsevad ilma testimata läbi. Näiteks Idapiiril Venemaaga jääb 90 protsenti piiriületajatest testimata.

Soome valitsuse ja kohalike valitsusasutuste otsused piiriületuse kohta ei puuduta rekkajuhte. Soome kaguosa piiriületuskohtade kaudu aga tuleb Soome iga päev ligi 500 rekkat, mille juhte ei testita ega nõuta neilt ka mingit tõendit negatiivse testi kohta, vahendab Iltalehti.

Soome peaminister Sanna Marin aga ütles, et Soome poliitika on nõuda kõigilt piiriületajatelt testi tegemist. Sotside rahvasaadik Ilmari Nurminen kinnitas veel eile reedel, et ilma testita enam üle Soome piiri ei pääse.

Soome lõunaosa kohaliku valitsusasutuse otsus puudutabki kõiki piiriületajaid, kes saabuvad Soome sadamate või piiriületuskohtade kaudu. Otsus puudutab ohupiirkondadest tulijaid, nende hulka kuuluvad Eesti, Rootsi ja Venemaa.

Kuigi piir on koroona tõttu kinni ja paljud on sunnitud testi tegema, pääseb Soome kaguosa Nuijamaa, Vaalimaa ja Imatra piiriületuskohtade kaudu üle piiri ka ilma testimata. Põhjus on selles, et kohustuslik testimine ei puuduta transpordi ja logistika töötajaid ehk siis veokijuhte.

Siseminister Maria Ohisalo ütles, et piiriületus on vähenenud võrreldes varasemaga 95 protsenti. Kaubavedu aga jätkub nii nagu varem. Piirivalve andmetel on Soome kaguosas päevas ligi 1500 piiriületust, neist pooled Soome ja teine pool Soomest välja. Sellest 80-90 protsenti on veokite piiriületus. Igapäevaselt saabub seega Venemaalt Soome 500-600 rekkat, mille juhid ei pea tegema koroonatesti ega esitama mingit tõendit.

See tähendab, et 80-90 protsenti Soome piiriületusest toimub jätkuvalt ilma testimata. Kohalikud piiriäärsed inimesed on selle pärast juba mures. Rekkajuhid käivad ilma maski ja karantiinita kohalikus poes sisseoste tegemas. Piisab reede õhtul ühest nakatunud rekkajuhist Prisma poes, kui automaatselt on sadu võimalikke kokkupuuteid nakkusega. Inimesed on tähele pannud, et venelased pole eriti altid maski kandma, selles osa on suur erinevus soomlastega.

Nüüd on tehtud ettepanek, et vähemalt maski peaksid kõik rekkajuhid Soomes kandma. Olukorras, kus Soomes arutatakse koroona tõttu juba väljas liikumise keelu kehtestamist, siis pole liigne nõuda rekkajuhtidelt vähemalt maski kandmist. See rikub vähem inimeste põhiõigusi kui liikumispiirangud.

Venemaal on koroona olukord palju hullem kui Soomes. Piiri taga Karjala vabariigis on ametlikel andmetel tuvastatud üle 40 000 nakatumise ja 290 koroonasurma. Karjala vabariigis elab ligi 650 tuhat inimest. Kogu Soome 5,5 miljoni elaniku kohta on tuvastatud eilse reedese seisuga 70 267 koroonaga nakatumist ja 805 koroonasurma.

Soomest ligi 200 kilomeetri kaugusel asuva 5 miljoni elanikuga Peterburi numbrid on aga täiesti omaette klass: üle 380 000 nakatumise ja üle 11 000 koroonasurma.

Kommentaarid
(Külastatud 1,314 korda, 1 külastust täna)