Nakkushaiguste seaduse muudatus võimaldab Soomes sulgeda kõikvõimalikke ruume

Soomes muudeti täna pühapäeval, 28. märtsil ajutiselt nakkushaiguste seaduse paragrahve 58 d ja 58 g. Need muudatused võimaldavad COVID-19 epideemiaga seoses seaduses välja toodud ruume ohutult kasutada või need vajadusel sulgeda. Edaspidi kohaldatakse seadust ka nende ruumide suhtes, mida tavaliselt kasutaks vähem kui 10 (siseruumides) või vähem kui 50 (väljas) inimest.

Omavalitsus või piirkondlik valitsusasutus võib teatud aja jooksul täielikult sulgeda ettevõtte või muu tegevuse, mis on mõeldud klientidele või osalejatele kasutamiseks.

Sulgemisotsus puudutab nakkushaiguste seaduses sätestatud ruume. Nende hulka kuuluvad liikumis- ja spordirajatised, samuti spordisaalid, avalikud saunad, ujulad ja spaad, tantsupaigad ning koorilaulu- ja harrastusteatrite ruumid, lõbustus- ja teemapargid, siseruumides mängu- ja teemapargid ning avalikud pinnad kaubanduskeskustes, välja arvatud jaemüügiettevõtete ja teenusepakkujate poolt kasutatavad pinnad ja juurdepääs neile.

Ruumide sulgemine on viimane abinõu ja seda tuleb kasutada olukorras, kus see on vajalik ning epideemia levikut ei saa leebemate vahendite ja piirangutega takistada.

Oma otsuses nägi parlament ette, et valitsus valmistab kiiresti ette kompensatsioonimehhanismi. Kaubandusettevõtetele tuleb ruumide sulgemisest tulenevad rahalised kahjud hüvitada. Hüvitise mudeli on koostanud töö- ja majandusministeerium. Valitsuse ettepanek väikeettevõtete ajutise kulutoetuse kohta on parlamendis juba menetluses.

Seaduse muudetud paragrahvid jõustuvad 31. märtsil 2021 ja jäävad jõusse kuni 30. juunini 2021.

Kommentaarid
(Külastatud 1,545 korda, 1 külastust täna)