KUUM: Soome ehitusfirma ähvardas töötajaid 1500 euro suuruse alusetu „koroonatrahviga”

Soome ehitusfirma Lehto objekt Vantaal suleti jaanuaris koroonaga nakatumiste tõttu. Pärast seda ilmus objektile kummaline silt.

Lehto Groupi objektil Vantaal Myyrmäkis tuvastati jaanuari lõpus koguni 43 koroonaviirusega nakatumist. Enne objekti sulgemist aga oli sinna ilmunud teade töötajatele selle kohta, et kui maski ei kanta ja käsi ei pesta, siis on trahv 1500 eurot, vahendab MTV.

Teates oli märgitud, et trahv arvestatakse maha järgmise kuu töötasust ja seda ei saa vaidlustada.

Ehitajate ametiühingu Rakennusliitto esindaja ütles, et tööandjal pole sellist trahviõigust. Ettevõtted võivad töötajatega sõlmida mitmesuguseid kokkuleppeid ja määrata rikkumise eest sanktsioone, aga see on hoopis teine asi. Sellisel kombel, nagu oli kirjas ehitusobjektil ei saa töötajaid trahvida.

Rakennusliitto esindaja märkis, et tööandja peab jälgima, et töötajad nõudeid täidaks. Kui seda ei tehta, võib järgneda märkus või hoiatus. Kui reegleid pidevalt eiratakse, võib tööandja töötaja vallandada. Palgast aga ei tohi maha võtta mingeid trahvimakseid. Koroona olukord selleks mingit õigust ei anna.

Ametiühingu hinnangul on kahetsusväärne, et ehitusfirmad üritavad vastutust veeretada ametkondadele ja töötajatele. Oodatakse, et ametivõimud sulgevad objekti, ja otsitakse võimalusi kellegi trahvimiseks.

Ametiühingu esindaja ütles, et paljudel objektidel on tööl välismaalased, kes on harjunud teistsuguse töökultuuriga ja kes ei pruugi osata tööandja selliseid väiteid vaidlustada. Lepitakse sellega, et kui midagi on seinale kirjutatud, siis nii see on.

Lehto Groupi esindaja ütles asja kommenteerides, et trahv käib allhankefirmade kohta. Tegemist pole siis töötajaid puudutava trahviga, vaid allhankefirmade kohta käiva nõudeõigusega. Töötajad on Lehto esindaja väitel sellest teadlikud.

Sellised leppetrahvid on ette nähtud peatöövõtja Lehto Groupi ja alltöövõtjate vahel. Töötajate palgast midagi maha ei võeta.

Seda, et Soome seadus ei võimalda töötajatelt mingeid trahve nõuda, kinnitas ka ehitusfirmasid ühendava Rakennusteollisuus ehsindaja.

Kommentaarid
(Külastatud 3,676 korda, 1 külastust täna)