KUUM: eestlannat kahtlustatakse Soomes vähemalt 60 inimese koroonaga kokkupuute põhjustamises, tema telefon on konfiskeeritud

Soome politsei kahtlustab eestlannast Iisalmi joogaettevõtjat vähemalt 60 inimese koroonaga kokkupuute põhjustamises. Politsei avaldas kahtlusaluse nime ja pildi, kuna naine polnud koostööaldis ja muul moel poleks suudetud leida isikuid, kellega ta kokku puutus.

Eestlannale kuuluvas joogafirmas MS Studio tuvastati koroonaga kokkupuuted 20-23. veebruaril 2021. Joogafirma omanikul on ka koristusfirma. Ta keeldus koroonatestist ja ei rääkinud oma kokkupuudetest teiste inimestega koroonaga kokkupuudete jälitajatele, vahendab Iltalehti.

Politsei kahtlustab, et naine põhjustas koroonaga kokkupuute kümnetele inimestele, nende hulgas on ka eakaid inimesi.

Politsei info kohaselt võeti naine kinni kohaliku Ylä-Savo sotsiaal- ja terviseametkonna abipalve tõttu. Politsei pakkus antud asjas ametialast abi terviseametkondadele. Soomes avaldasid mõned väljaanded kahtlusaluse nime ja pildi, Iltalehti seda ei teinud, kuna tegemist pole tõsise kuriteokahtlusega.

Politsei põhjendas nime ja pildi avaldamist sellega, et tegemist on ulatusliku kuriteokahtlusega, kus kannatanute ring võib olla lai. Nakkusega kokku puutunutel ja nende lähedastel on õigus teada, et nende tervis võib olla ohus. Kahtlustatakse, et jooga ja koristamisega tegelev naine on põhjustanud palju kokkupuuteid nakkusega. Kannatanute hulgas on nii koristusfirma kliendid, kelleni polnud võimalik muul moel infot edastada, kuna kahtlusalune keeldus oma kliendiandmete avaldamisest.

Kohaliku nakkushaiguste arsti hinnangul on naine põhjustanud vähemalt 60 kokkupuudet nakkusega, neist kümnekonnal inimesel on nakkus tuvastatud. Võimalik, et neid on palju rohkem. Politsei info kohaselt on Soomes palju eakaid inimesi ja kahtlusalusel on koristusfirma, mis pakub teenust eakatele.

Reedel, 26. veebruaril tuli välja, et ühel joogasaali MS Studio kliendil on tuvastatud koroonaga nakatumine. Kohalik Ylä-Savo sotsiaal- ja terviseametkond andis teada, et puudulike andmete tõttu ei suudetud kõigi võimalike koroonaga kokkupuutunutega ühendust saada.

Eile kolmapäeval teatas Iisalmi linn, et terve Edvin Laine kooli üks klass on pandud karantiini seoses võimaliku nakkusega kokkupuutega. Terve klass pannakase testi tegema, kuna ühel isikul oli koroonaga kokkupuude, mis on seotud nimetatud joogasaaliga.

Kriminaalõiguse professor Matti Tolvanen ütles, et politsei tegevus isiku nime ja pildi avalikustamisel oli põhjendatud, kuna tegemist on ohtliku nakkushaigusega. Mõned kliendid ei pruugi osata kokku viia joogasaali tegevust selle isikuga. Asja mõjutas ka asjaolu, et isik polnud koostööaldis ning pole aidanud kaasa nakkusega kokku puutunud isikute tuvastamisele.

Naisel konfiskeeriti politsei info kohaselt eile telefon. Seda põhjendatakse kuritegudega, milles naist kahtlustatakse. Naine oli kinnivõtmisele vastu ja teda kahtlustatakse ametiisikule vägivaldses vastuhakus.

Kuivõrd naine on kahtlusalune, siis on õigustatud tema vara võetus. Üks meede on telefoni äravõtmine ja selles sisalduva info analüüs. Telefon võeti ära pärast seda, kui naine raviasutusse viidi.

Naine on jätkuvalt raviasutuses valve all. Naise joogafirma nimi on MS Studio ja koristusfirma nimi on M&M’s Kotipalvelu Ky.

Naisega kokku puutunud isikutel palutakse võtta ühendust Ylä-Savo sotsiaal- ja terviseametkonnaga kuni 7. märtsini kell 9-18 telefonil +358 40 193 83 26 ja muudel aegadel korrapidaja numbril +358 17 272 2346 või e-posti aadressil viestinta(at)ylasavonsote.fi.

Iisalmelaisen joogayrittäjän epäillään altistaneen ainakin 60 ihmistä – poliisi takavarikoi naisen puhelimen

Tutkinnanjohtaja perustelee jooga- ja siivousyrittäjän nimen ja kuvan julkaisua sillä, ettei yrittäjän mahdollisesti altistamiin henkilöihin saada muuta kautta yhteyttä. Ylä-Savon sotekuntayhtymä pyysi poliisilta virka-apua, kun koronavirukselle altistunut nainen kieltäytyi menemästä testeihin. Joogasali MS Studiossa todettiin 20.-23.2. joukkoaltistuminen. Salin pitäjä pyörittää myös siivousfirmaa. Hän on kieltäytynyt koronatestistä sekä kertomasta altistamiensa nimiä tartunnanjäljittäjille.

Kommentaarid
(Külastatud 3,847 korda, 1 külastust täna)