Kummaline lugu: Soomes kasvab kiiresti alla 10-aastaste laste haigestumine koroonasse

Veebruaris Soomes alanud kiire koroonaga nakatumise kasv avaldub ka laste puhul. Soomes on alla 10-aastaste laste puhul olnud nakatumiste kasv enam kui kolm korda ehk 250 protsenti. Teiste vanusegruppoide puhul on nakatumiste kasv olnud 80 protsenti ehk veidi alla kahe korra.

Samal ajal on nakatumiste kasv olnud väiksem üle 80-aastaste vanusegrupis, kellele on antud palju vaktsiini. Seetõttu näib, et vaktsiinid on juba mõju avaldanud, lisaks on eakad inimesed vähendanud oma sotsiaalseid kontakte, vahendab Yle.

Veel pole teada, miks on nakatumised laste hulgas sagenenud. Arvatavalt on põhjus Briti mutatsioonis, mis on nakkavam. Suurem osa nakatumistest on peresisesed. Enne Briti versiooni tulekut nakatusid pooled pereliikmed, nüüd nakatub aga enamus pereliikmeid, märkis Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen.

Praegu tundub, et nakkuse on saanud täiskasvanud ja selle siis lastele koju viinud. Rootsi Karolinska instituudi immunoloogia abiprofessor ja lastearst Petter Brodin on samal arvamusel. Peamine nakatumise koht on kodu ja vanemad nakatavad lapsi, mitte vastupidi.

Alla 10-aastaste laste nakatumine jätkus koolivaheajal, aga algas juba enne seda. Arvatakse, et koolivaheaeg nakatumistele palju mõju ei avaldanud.

Brodin märgib, et lapsed pole nakatumiste puhul liikumapanev jõud. Lapsed ei levita nakkust nii kergesti kui täiskasvanud. Arvatakse, et lapsed nakatuvad koolis, aga uuringud näitavad, et päris nii see pole.

Brodin märgib, et nakatumiste arv on suurenenud koos Briti mutatsiooni levikuga. Kõik vanusegrupid võivad nakatuda varasemast kergemini. Brodini väitel on lastel enamasti leebed haigusnähud või need puuduvad sootuks. Nii on see olnud kogu pandeemia aja. Seda toetavad ka Suurbritannia andmed, kus lastel pole olnud raskemaid haigusjuhtusid kui varem.

Kõige enam on koroonaga nakatumisi noortel täiskasvanutel vanuses 20-29 eluaastat. Samas on mitmetes Euroopa riikides täheldatud nakatumiste kasvu 0-9-aastaste laste hulgas. Lisaks Soomele on samad tähelepanekud Rootsis ja Suurbritannias.

Brodini väitel võib laste suuremal nakatumiste arvul olla lihtne seletus: lapsi on hakatud rohkem testima. Samas pole HUS-i andmetel lapsi varasemast rohkem testitud. Lihtsalt lastel esineb nakatumisi rohkem kui varem.

Kommentaarid
(Külastatud 2,675 korda, 1 külastust täna)