Koroona olukord Soomes: nakatumiste arv on kerges languses, aga haiglaravi vajadus püsib suur

Eelmisel, 11. nädalal tuvastatud uute koroonaga nakatumiste arv langes Soomes veidi esimest korda pärast veebruari keskel alanud tõusu. Ehkki epideemia üleriigiline kasv on seni tasanenud, on nakatumiste arv endiselt väga kõrge. Enamik neist on Lõuna- ja Edela-Soomes. Märtsi jooksul on suurenenud haiglate töökoormus ja intensiivravi vajadus on märkimisväärselt kasvanud.

Eelmisel, 11. nädalal (15. märtsist 21. märtsini) teatati nakkushaiguste registrisse umbes 4650 uuest juhtumist, mis on 275 võrra vähem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli nädalas 84 juhtu 100 000 elaniku kohta. Esinemissagedus on veidi vähenenud võrreldes eelneva nädalaga, kui see näitaja oli 89.

Viimase kahe nädala juhtude koguarv oli peaaegu 9600 uut juhtumit, võrreldes kahe eelneva nädala enam kui 8400 uue juhtumiga. Uute juhtumite arv oli 173 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes 152-ga eelneva kahenädalase perioodi jooksul.

Hinnanguline nakatumise määr on praegu 1,0–1,15 (tõenäosus 90 protsenti), mis on veidi madalam kui eelmisel nädalal.

Märtsi jooksul on testide jaoks esitatud palju taotlusi ja 11. nädalal tehti kokku üle 145 000 testi. Positiivsete proovide osakaal on olnud üle 3 protsendi vaatamata testimahtude suurenemisele viimase kolme nädala jooksul. 11. nädalal oli osakaal umbes 3,2 protsenti.

Kogu riigis tuvastati uute kodumaiste nakatumiste allikas 68 protsendil juhtudest, mis on kõrgem kui eelneval nädalal.

Välismaal saadud nakatumised moodustasid 1,4 protsenti ja nende järelnakatumised 1,1 protsenti kõigist nakatumistest. Ligikaudu kolmandik uutest nakatumistest tuvastati karantiinis olevatel isikutel. 11. nädalal pandi karantiini ligi 13 500 inimest, mis on ligi 2000 võrra rohkem kui eelneval nädalal.

Nagu 2021. aasta alguse jooksul, tuvastati 11. nädalal suurem osa juhtudest tööealistel ja noortel täiskasvanutel. Neli viiest juhtumist oli alla 50-aastastel ja üle poole 20-50-aastastel. Alla 10-aastaste osakaal oli kõigi 11. nädalal avastatud juhtumite puhul umbes 13 protsenti ja 10–19-aastaste osakaal umbes 14 protsenti. Alla 10-aastaste nakatumiste osakaal on alates 2020. aasta sügisest aeglaselt kasvanud, samas kui eakate osakaal on aastavahetusest alates olnud madal.

Haiglaravi ja eriti intensiivravi vajadus on kasvanud

Vajadus intensiivravi järele on viimase kuu jooksul ja eriti viimastel päevadel selgelt suurenenud. Kõige rohkem intensiivravis asuvaid koroonapatsiente on Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna (HUS) haiglates. Helsingi piirkonna haiglatest on mõned patsiendid viidud teistesse haiglatesse, kus intensiivravi osakondade töökoormus on väiksem. Prognooside kohaselt jääb haiglaravi vajadus lähinädalatel suureks.

Haiglaravil oli eilse, 24. märtsi seisuga kokku 295 koroonapatsienti, neist 62 intensiivravi osakonnas. 24. märtsiks 2021 oli teatatud kokku 811 haigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia seire aruanne ja ka varasemad aruanded on terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 400 korda, 1 külastust täna)