Euroopa ravimiamet: AstraZeneca koroonavaktsiini kõrvaltoimete hulka tuleks arvata ka ägedad allergiad

AstraZeneca koroonavaktsiini kõrvaltoimete hulka tuleks arvata ka ägedad allergiad, leiab Euroopa ravimiamet EMA.

See on seotud 41 ägeda allergilise reaktsiooni ehk anafülaksisega patsientide Ühendkuningriigis, kus seda vaktsiini kõigepealt kasutama hakati, vahendab Daily Mail.

41 ägeda allergia juhtu on tuvastatud ligi 5 miljoni vaktsineerimise hulgas Ühendkuningriigis. EMA lisas, et ägedad allergilised reaktsioonid võivad esineda ka teiste vaktsiinide puhul, aga seda väga harva.

Otsus tuli pärast seda, kui mitmes riigis on peatatud AstraZeneca vaktsiini kasutamine, et uurida tromboosi ehk vereklombi tekkimist peale vaktsineerimist. Euroopas on manustatud ligi 5 miljonit AstraZeneca vaktsiinidoosi, millest vereklombid on tuvastatud ligi 30 juhul.

AstraZeneca ühe vaktsiinipartii kasutamise on peatanud Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Austria ja Luksemburg pärast seda, kui üks 49-aastane meedik suri vahetult peale vaktsineerimist. Maailma terviseorganisatsioon WHO on soovitanud sellele vaatamata jätkata vaktsiini kasutamist.

EU’s regulator says allergies should be added to list of side effects

European Medicines Agency ‘recommended an update to product information’ Follows 41 reports of possible anaphylaxis in the UK with links to the vaccine Several countries paused use of jab over blood clot fears, but WHO said no link Severe allergies should be added to the list of possible side effects of AstraZeneca’s Covid-19 vaccination, the EU’s drug regulator said.

Kommentaarid
(Külastatud 964 korda, 1 külastust täna)