Euroopa ravimiamet: AstraZeneca koroonavaktsiin on ohutu

Euroopa ravimiameti EMA ravimiohutuse komitee otsustas, et AstraZeneca koroonavaktsiin on ohutu. Vaktsiini kasu ületab võimaliku kahju ja EMA ei leidnud mingit seoses tromboosi juhtumite ja vaktsineerimise vahel.

Vaktsiin on tõhus ja ohutu, kinnitas EMA peadirektor Emer Cooke.

Samas ei välista EMA, et vaktsiini ja tromboosi juhtumite vahel on seos ja asja uuritakse edasi. Jätkub ka muude vaktsiini kõrvaltoimete jälgimine.

Vaktsiini infomaterjalidesse lisatakse info täiendavate võimalike kõrvaltoimete kohta. EMA info kohaselt on peale vaktsineerimist esinenud rohkem tromboosi juhtumeid naistel ja eriti noortel naistel. Pole aga veel teada, millest see tuleb.

EMA info kohaselt kaasneb ulatuslike vaktsineerimistega alati kõrvaltoimeid. Trombooside juhtumeid aga pole rohkem kui neid esineb ühiskonnas tavapäraselt. Iga riik aga teeb vaktsiini kasutamise kohta otsuse eraldi.

EMA uuris 5 miljoni vaktsineeritu kõrvaltoimeid, neist oli vere hüübimisega probleeme 30 isikul. Juhtumid on olnud Saksamaal, Norras, Suurbritannias ja Hispaanias.

Ravimifirma AstraZeneca enda info kohaselt on 17 miljoni vaktsineerimise puhul tuvastatud 37 tromboosi juhtu.

Praeguse seisuga on AstraZeneca vaktsiini kasutamine peatatud muu hulgas Euroopa suurimates riikides Saksamaal, Prantsusmaal ja Itaalias, samuti kõigis Põhjamaades, välja arvatud Soome. Astra Zeneca sai Euroopas müügiloa jaanuari lõpus EMA soovituse alusel.

Kommentaarid
(Külastatud 163 korda, 1 külastust täna)