Soomes võib bensiini ja diisli liitrihind kerkida 68 sendi võrra

Kütustmüüja NEOT Oy hoiatab, et Soomes võib nii bensiini kui diisli liitrihind kerkida 68 senti võrra seoses biokütuste nõudega.

Juba varem on teatatud, et uus müügiloasüsteem võib tõsta kütuste liitrihinda 40 sendi võrra. Nüüd aga ähvardab uus, veelgi suurem hinnatõus, vahendab Iltalehti.

Tanklakettide SOK ja ST1 omanikfirma NEOT Oy esitas vastava päringu transpordi- ja kommunimatsiooniministeeriumile.

Soome valitsus tahab keskkonnakaitse põhjustel tõsta kütustes mittefossiilsete biokütuste osakaalu 2030. aastaks seniselt 18 protsendilt 30 protsendi peale. Pärast seda tahetakse biokütuste osakaalu tõsta veel 4 protsendipunkti võrra 34 protsendini.

Soome plaan ületab märgatavalt Euroopa Liidu nõudeid, mis on 14 protsenti. NEOT juhib tähelepanu, et kütuste hind tõuseb, kuna biokütuste komponente on raske saada ning Euroopa Liidus on piiratud sobiva toorme valikuid. Näiteks ei tohi kasutada taimseid õlisid, loomseid rasvu ega isegi praadimisel kasutatud jääkõlisid. Need kolm on olnud aga seni biokütuste peamine tooraine.

Kui tooret on vähem saada ja nõudlus kasvab, siis tõuseb ka hind. Riigid, kus biokomponentide nõue on suurem, peavad hakkama rohkem maksma. Tarbijate jaoks tähendab see täiendavaid kulusid 18 miljardit eurot vahemikus 2020-2030. Kütuste liitrihind kerkib 2030. aastaks 68 senti võrra.

Lubatud on biogaas ja sünteetilised kütused, aga neid pole 2030. aastaks piisavalt saada.

Odotettavissa jopa 68 sentin korotus bensan ja dieselin hintoihin – syynä Suomen biopolttoainevaatimus

Polttoaineiden jakeluketju NEOT varoittaa, että polttoaineiden bio-osuuden EU-tasoa korkeampi nosto johtaa jopa 68 sentin polttoaineiden hinnannousuihin Suomessa. Jo aiemmin on kerrottu, että valtioneuvoston suunnittelema myyntilupajärjestelmä voi nostaa bensan hintaa jopa 40 senttiä. Nyt bensan hintaan kohdistuu toinen, vieläkin suurempi, uhka. SOK:n ja ST1 -ketjujen omistama jakeluketju NEOT Oy jätti polttoaineiden uudesta jakeluvelvoitteesta (biokomponettien osuudesta polttoaineissa) lausuntonsa liikenne- ja viestintäministeriölle.

Kommentaarid
(Külastatud 1,529 korda, 1 külastust täna)