Soomes on meedikud jäänud koroonavaktsiini kõrvalmõjude tõttu haiguspuhkusele

Koroonavaktsiini kõrvalmõjud pole naljaasi – Helsingis on jäänud mitmed meedikud peale vaktsineerimist haiguspuhkusele.

Põhiliselt on esinenud meedikutel peale vaktsineerimist palavik ja väsimus. Samas on see hea asi, kuna näitab, et vaktsiin toimib, ütles Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen.

HUS-is kasutusel olev Pfizeri koroonavaktsiin on põhjustanud inimestel tavalisest hooajalisest gripivaktsiinist tugevamaid haigusnähtusid. Sellega seoses on töötajad võtnud tavapärasest rohkem haiguspuhkusi, vahendab Helsingin Sanomat.

Selline haigestumine pärast vaktsineerimist on tekitanud ravipiirkonnas probleeme, mistõttu on hakatud meedikuid vaktsineerima jaokaupa. Meedikute haigestumised peale vaktsineerimist raskendavad veelgi niigi rasket olukorda.

Soomes oli suur puudus haiglaõdedest juba enne pandeemiat. Nüüd on tulnud veel seoses koroonaga koormust juurde.

Üle 90 protsendi koroonapatsientidega tegelevatest meedikutest on saanud juba esimese vaktsiinisüsti. See tagab kahe nädalaga küllalt hea kaitse haiguse vastu. Teine doos antakse kaitse tõhustamiseks.

Pfizeri vaktsiin on toonud kaasa haigestumisi ka Helsingi linna töötajate hulgas, ütles linna terviseteenuste juht Leena Turpeinen. Laakso ja Malmi koroonaosakondade töötajad on pidanud vaktsineerimise kõrvalmõjude tõttu töölt eemal olema. Probleeme pole sellised haigestumised veel põhjustanud. Pärast haigusnähtude ilmnemist hakati linnas vaktsineerima töötajaid jupikaupa. Vaktsineerimisega seotud haiguspuhkused on kestnud keskmiselt 1-2 päeva.

Laakso ja Malmi koroonaosakondadest käib läbi ligi 100 inimest päevas. Viimastel päevadel on olnud väike kasv. Esmaspäeval käis Malmis 197 patsienti ja Laaksos 120 patsienti.

Praegu vaktsineeritakse sotsiaal- ja tervisesfääris nö kriitilist töötajaskonda, ilma kelleta on raske hakkama saada. Helingi linnas on lisaks koroonaosakondadele vaktsineeritud hooldekodude töötajad ning koduhooldajad.

Koronavirus | “Tämä on aiheuttanut meille ongelmatilanteita” – Koronarokotteen jälkioireet ovat vieneet terveydenhoidon henkilökuntaa sairauslomille Helsingissä

Rokotuksen aiheuttama kuume ja väsymys ovat aiheuttaneet hankalia tilanteita Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Koronarokotuksen jälkioireet ovat aiheuttaneet poissaoloja terveydenhuollossa. Koronarokotuksen aiheuttamia tavallisimpia seurauksia ovat olleet kipu pistokohdassa, väsymys ja lämpö tai jopa kuumeilu, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Asko Järvinen. “Se on ihan hyväkin asia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,245 korda, 1 külastust täna)