Soomes hakatakse tootma koroona puhumistestreid, millega on võimalik nakkus tuvastada minutiga

Mõned korrad testerisse puhumist ja seadme nanosensorid tuvastavad inimese hingeõhu omadused. Mobiilirakenduse kaudu saadetakse andmed pilveteenusesse, kust antakse mõne sekundi jooksul teada, kas inimesel on koroona või mitte.

Tulemus põhineb sellel, et hingeõhu teatud biomarkerid on omased koroonaviiruse põhjustatud muutustele organismis. Välja hingates lenduvad need osakesed kopsudest õhku ja seadme nanosensorid mõõdavad nende koguse. Seade vahendab mobiili vahendusel info pilveteenusele, mis võrdleb tulemust teistest koroonapatsientidelt saadud tulemusega, vahendab Yle.

Näidu võtmine kestab keskmiselt 15 sekundit ja proovi analüüs 3 sekundit ehk tegemist on sisuliselt reaalajas teenuse ja diagnoosimisega. Uus inimene võib seadmesse puhuda 2 minuti pärast.

Seadme on välja töötanud Tampere firma Deep Sensing Algorithms. Seadmete täpsust on katsetatud Hollandis. Seade saab sertifikaadi, mis tõendab selle toimimist. Veebruarikuus tahetakse seade lõplikult valmis saada ja siis saab hakata seda müüma.

Seadme testseeria on Turus asuvas meditsiiniseadmete tootmisettevõttes juba välja lastud. Kui CE-kvaliteedimärgis on saadud, võib Tepcomp seadmed masstootmisse anda. Nõudlus selliste toodete järele on väga suur terves maailmas.

Kuivõrd tulemus saadakse ruttu, sobivad sellised testerid piiripunktidesse ja lennujaamadesse. Samamoodi võib testida hotellide kliente või kruiisilaevade reisijaid.

Testerid võivad tulevikus tuvastada ka koroona eri mutatsioone. Tegemist pole millegi uuendusliku asjaga, sest maailmas suudetakse niimoodi testida juba ligi 60 haigust. Seade testib sisuliselt inimese ainevahetuse biomarkereid ehk seda võitlust, millega rakud tegelevad viiruse vastu võideldes. Selle tegevuse jäljed tulevad hingeõhu kaudu kopsudest välja ja lisaks COVID-ile on võimalik välja selgitada ka muid haigusi.

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

Suomessa kehitetty puhallustesteri mittaa uloshengityksestä koronainfektion aiheuttamia yhdisteitä. Muutama puhallus kädessä olevaan testeriin ja laitteen nanosensorit tunnistavat ihmisen hengitysilman ominaisuudet. Puhelimen sovelluksen kautta mittaustiedot siirtyvät pilvipalveluun, joka antaa muutamassa sekunnissa tiedon, onko testattavalla koronatartunta vai ei. Tulos perustuu siihen, että hengitysilman tietyt biomarkkerit ovat tyypillisiä koronaviruksen aiheuttamille muutoksille kehossa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,561 korda, 1 külastust täna)