Soome valitsus väljastas uue määruse toitlustusettevõtete kohta

Soome valitsus andis välja uue määruse, mis piirab toitlustusettevõtete tegevust koroonaepideemia tõttu. Toitlustusettevõtted peavad hoolitsema klientide ja kliendigruppide vahelise kauguse eest senisest tõhusamalt. Söögikohad üle kogu riigi peavad korraldama oma tegevuse siseruumides, nii et kliente suunataks istuma oma kohtadele. Samuti pole söögikohtades lubatud karaoket korraldada ega lubada näiteks tantsimist ja esinemisi.

Muid piiranguid klientide arvu, lahtiolekuaegade ja alkoholi müügi kohta on uuendatud vastalt maakondadele. Määrus jõustub 1. märtsil ja jääb jõusse 30. juunini 2021. Paragrahvi 3 lõiget 4, mis käsitleb klientide suunamist oma kohtadele, kohaldatakse aga alles reedel, 5. märtsil 2021. Määruse praktilise kohaldamise eest vastutavad piirkondlikud ametiasutused.

Kõigil peab olema oma istekoht, niisama ringi käia ei tohi

Toitlustusettevõte peab jätkuvalt tagama, et tema ruumides ei oleks asjatult rahvast. Klientide saabumine söögikohta peab toimuma viisil, mis hoiab klientide ja gruppide vahel piisavat vahemaad. Kõigil külalistel peab olema oma istekoht laua ääres või samaväärses kohas.

Uue kohustusena peavad kogu riigi toitlustusasutused korraldama siseruumides toimuva tegevuse nii, et kliendid suunataks oma istekohtadele istuma. Söögikoht valmistab ette ja annab klientidele juhised selle kohta, kuidas siseruumides liigutakse sisenemisel, lahkumisel, suitsu- või tualettruumi või pesuruumi külastamisel ning toidu ja joogi saamisel. Teisisõnu pole söögikohtadel lubatud karaoket korraldada ega lubada näiteks tantsimist ja esinemisi.

Klientide arvu piirangud maakonniti

Uusimaa, Edela-Soome (Varsiais-Suomi), Satakunta, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Lõuna-Karjala, Lõuna-Savo, Põhja-Karjala, Kesk-Soome, Lõuna-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Kesk-Pohjanmaa, Põhja-Pohjanmaa, Kainuu või Lapimaa söögikohtades, mille peamine tegevus on alkoholi pakkumine, võib korraga olla maksimaalselt pool klientide tavakogusest. Muudes eespool nimetatud maakondade toitlustusasutustes ei tohi olla hõivatud rohkem kui kolmveerand tavapärasest klientide arvust.

Kehtiva määruse muudatusena lisati piirangute reguleerimisalasse Satakunta maakond.

Lahtioleku ja alkoholi müügi aegade piirangud maakonniti

Uusimaa, Edela-Soome (Varsiais-Suomi), Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Põhja-Pohjanmaa või Ahvenamaa maakonnas asuvas toitlustusettevõttes on lubatud alkohoolseid jooke müüa kella 7–22. Söögikoht võib olla avatud kella 05.00-23.00. Nende piirangute muudatusena lisati Satakunta ja Ahvenamaa maakonnad.

Toitlustusettevõttes, mis asub Pirkanmaa, Lõuna-Karjala, Lõuna-Savo, Põhja-Karjala, Kesk-Soome, Lõuna-Pohjanmaa, Kesk-Pohjanmaa, Kainuu või Lapimaa maakondades on alkohoolsete jookide müük lubatud kella 7–22. Söögikoht, mille põhitegevus on alkoholi müük võib olla avatud 24-23. Teised söögikohad võivad olla avatud kella 01.00–24.00.

Alkoholi müük Põhja-Savo maakonna toitlustusettevõtetes on endiselt lubatud ajavahemikus 7–24. Söögikoht võib olla avatud kella 2–13.

Kommentaarid
(Külastatud 974 korda, 1 külastust täna)