Soome valitsus uuendas koroonatestimise strateegiat

Tänasel, 10. veebruari istungil arutas Soome valitsus koroonatestimise strateegia eesmärkide ja meetmete uuendamist. Testimisstrateegia töötati algselt välja eelmise aasta kevadel ja seda on kord varem uuendatud 2020. aasta augustis.

Eesmärk on suuta veelgi kiiremini tuvastada uusi nakatumisi ja nakkuste ahelaid ning viiruste mutatsioone. Sel juhul saab piirangute ja karantiinide abil tõhusamalt takistada nakkuse levikut.

Testimise uuendatud eesmärgid ja meetodid

Testile peaks jätkuvalt pääsema ühe päeva jooksul ning tulemus peaks olema valmis ühe ööpäevaga. Positiivsest leiust tuleks võimalikult kiiresti teatada jälgijale, et kontaktis olijad saaks kiiremini tuvastada ja karantiini panna.

Kõik ühtsete kriteeriumide kohaselt võetud kroonproovid analüüsitakse ja tasutakse avaliku ravisüsteemi poolt. Testimisvõimalusi laiendatakse vajaduse korral erateenuse pakkujatega sõlmitud piirkondlike koostöölepingute ja riigi rahastamise kaudu. Tuleb tagada proovivõtuviiside ja -kohtade piisav arv ja hõlbus ligipääs. Mobiilsed või sihtotstarbelised madala lävendi testimiskohad avatakse piirkondades või inimgruppides, kus on tuvastatud kõrge nakatumise tase ja on kahtlus, et tavapärastele testimisteenustele pole piisavalt juurdepääsu. Võimaluse korral kasutatakse kiirteste.

Uuenenud testile pääsemise kriteeriumid

Testimine on mõeldud peamiselt haigusnähtudega isikutele, kuid alati tuleb ka haigusnähtudeta isikuid testida, kui seda peetakse vajalikuks.

Tuleb uurida viiruse muteerunud tüve põhjustatud haigusjuhtumeid ja viivitamatult tuvastada nakkuse ahelad. Kõik välismaalt Soome saabuvad või naasvad inimesed suunatakse piiripunktides testidele eraldi tegevusmudelite järgi.

Kommentaarid
(Külastatud 2,357 korda, 1 külastust täna)