Soome tarbijakaitse- ja konkurentsiamet: sama toote eest võib eri klientidelt küsida eri hinda

Soome tarbijakaitse- ja konkurentsiamet leiab, et personaalse hinnastamisega on tarbijatel üha raskem välja selgitada kauba hinda. Samas võib sellest olla ka tarbijatele kasu. Ettevõtetel on õigus määrata hind vastavalt kliendi kohta kogutud andmetele. Seetõttu on võimalik eri klientidelt küsida sama toote eest eri hinda lähtuvalt sellest, kui palju klient on eeldatavalt valmis maksma.

Samas on personaalse hinnastamise puhul tarbijatel üha raskem saada aimu tegeliku hinnataseme kohta ning hindu omavahel võrrelda. See käib ka interneti otsimootorite kohta: klientidele näidatakse tooteid vastavalt nende arvatavale maksevõimele, vahendab MTV.

Soome tarbijakaitse- ja konkurentsiamet KKV hoiatab, et klientidele, kelle puhul eeldatakse, et nad on valmis rohkem maksma, pakutakse samu tooteid kõrgema hinnaga.

Personaalne hinnastamine on aga kasulik neile tarbijatele, kes muidu vastavat toodet ei ostaks, kui neile seda soodsama hinnaga ei pakutaks. KKV info kohaselt ettevõtted veel eriti laialt personaalset hinnastamist ei kasuta.

Samas võib olla personaalne hinnastamine ka laiem, aga see on varjatud ja toimub läbi eriliste allahindluskupongide ja püsikliendiprogrammide või e-posti teel tehtavate pakkumiste kaudu.

Praegu on personaalne hinnastamine piiratud läbi tarbijakaitse-, konkurentsi- ja andmekaitseseadusandluse ning diskrimineerimise keelu kaudu. Peatselt peaks aga jõustuma Euroopa Liidu direktiiv, mille kohaselt peab kliendile teada andma, kui hind on personaalne.

Kommentaarid
(Külastatud 382 korda, 1 külastust täna)