Soome minister: piiriületuse piirangud karmistuvad veelgi

Soome valitsus kavandab piiriületuse ajalist piiramist, seda eelkõige põhja- ja idapiiril. Sellega vähendatakse piiriülest liikumist ja viiruse levikut.

Valitsuse eesmärk on kinnitada uued piirangud homsel neljapäevasel valitsuse istungil. Valitsus on juba mitu nädalat rääklinud sellest, et piiriületust on kavas hakata ajaliselt piirama, vahendab MTV.

Valitsus otsustab, et piiriületuskohtades, välja arvatud põhjapoolne Tornio-Haaparanta seatakse eraisikute piiriületusele ajalised piirangud. Sellised piirangud laienevad ka idapiirile, ütles siseminister Maria Ohisalo.

Muudatus jõustub võimalikult kiiresti peale homset valitsuse istungit. Kohalikud ravipiirkonnad ja piirivalve selgitavad välja, millised on kõige sobivamad ajalised piirangud. Valitsuse soov on piiriületust vähendada, et kõiki reisijaid oleks võimalik testida.

Need, kes peavad reisima seoses tööga, saavad piiri ületada ka öisel ajal. Kaubavedu jääb samuti alles. Samas näiteks perekondlikel põhjustel ei saa piiri enam öösel ületada.

Ohisalo ütles, et muretsema paneb koroona mutatsioonide levik ja piiril on jätkuvalt liiga palju liikumist. Idapiiril on olnud olukordi, kus oodatakse, kuni testijad lahkuvad ja siis minnakse piiri ületama.

Piiril ei tehta praegu veel sundtestimist, kuna seda ei võimalda Soome põhiseadus. Piirkondlik nakkushaiguste arst võib määrata üksikuid inimesi testile ja karantiini. Sotsiaal- ja terviseministeerium valmistab aga ette seadust, mis võimaldab testida kõiki reisijaid. Valitsuses sündis vastav poliitiline kokkulepe eelmisel nädalal ja nüüd otsitakse selleks juriidilisi võimalusi.

Ohisalo sõnul on eriti oluline, et sundtestimist võimaldav seadus valmib võimalikult kiiresti, et viiruse levikut oleks võimalik paremini kontrollida. Kui piiril on olukord kontrolli all, siis saab hakata lihtsustama elu piiride sees ja inimesed saavad elada normaalsemat elu, märkis Ohisalo.

Kommentaarid
(Külastatud 6,496 korda, 1 külastust täna)