Soome kandideerib ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks

Soome kandideerib Põhjamaade esindajana ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks ajavahemikuks 2022–2024 . Soome kampaania peamine sõnum „Mitmekesine maailm, universaalsed inimõigused“ rõhutab inimõiguste universaalsust. Valimised toimuvad 2021. aasta oktoobris ÜRO Peaassambleel.

Soome on juba aastakümneid inimõiguste edendamise nimel pikaajalist tööd teinud. ÜRO inimõiguste nõukokku kandideerimine on Soome inimõigustel põhineva välis- ja julgeolekupoliitika jätk. Inimõiguste nõukokku kandideerimine on lisatud ka peaminister Sanna Marini valitsusprogrammi.

Soome kampaaniateemad on naiste ja tüdrukute õigused, uued tehnoloogiad ja digitaliseerimine, kliimamuutused ja haridus kui inimõigus. Lisaks on olulised teemad mitmepoolsuse kaitsmine ja kodanikuühiskonna võimaluste suurendamine ÜRO tegevustes.

„Inimõiguste nõukogu liikmena soovib Soome töötada ühisel rindel inimõigusi kaitsvate riikidega, et leida globaalsetele väljakutsetele püsivaid lahendusi. Kliimamuutus ja pandeemiad suurendavad veelgi ebavõrdsust ja ülemaailmset vastastikust sõltuvust. Inimõiguste ülemaailmse kaitse tähtsus kasvab üha enam,” ütleb välisminister Pekka Haavisto.

Inimõiguste nõukogu on asutatud 2006. aastal ja see on ÜRO peamine inimõiguste organ. Nõukogul on 47 liiget, kes valitakse riikide rühmade kaupa kolmeks aastaks. Soome oli  inimõiguste nõukogu liige aastatel 2006–2007. Soome on praegu inimõiguste nõukogu vaatlejaliige.

Siin on Soome kandideerimist tutvustav video:

Kommentaarid
(Külastatud 162 korda, 1 külastust täna)