Soome intensiivravi haiglaõde: Patsiente muudkui tuleb ja tuleb juurde, olukord on nagu eelmisel kevadel

Helsingi piirkonnas intensiivravi õena töötav naine rääkis, et olukord intensiivravis on praegu väga pingeline, kuna patsiente muudkui tuleb ja tuleb juurde.

Teine haiglaõde rääkis, et ei julgeks praegu ise patsiendina ravil olla, kuna osakonnas on palju uusi ja kogenematuid töötajaid.

Olukord on keeruline, kuna koroonaga seoses on intensiivist lahkunud palju kogenud töötajaid. 15 aastat intensiivis töötanud Taru räägib, et intensiivist töölt lahkumine jätkub hirmuäratava kiirusega, vahendab MTV.

Haiglaõde rääkis, et probleeme pole enam kaitsevahenditega, ainus probleem on, et töötajaid ei väärtustata. See käib nii arstide kui õdede kohta. Ning tagajärjeks on inimeste massiline lahkumine.

Praegu värbab Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond HUS aktiivselt uusi töötajaid. Vaja oleks kohe 90 intensiivravi haiglaõde. Pikalt haiglas töötanud õde aga rääkis, et uued töötajad ei taga kvaliteeti. Küll aga makstakse neile millegipärast rohkem kui vanadele kogenud töötajatele. See on absurdne, ütles haiglaõde Taru.

Taru räägib, et seoses koroonaga on õed ära kurnatud, kuna töö on olnud väga raske ja seda pole tunnustatud. Mõnedes Euroopa riikides on meedikutele makstud nn koroonapreemiat, aga Soomes seda pole. Samas oleks raha hea motivaator praeguses olukorras. Preemiaks ei peaks olema toidu- või spordisaali kasutamise kupongid, vaid puhas raha.

Möödunud kevadel värvus Finlandia-talo siniseks, et avaldada poolehoidu meedikutele. Haiglaõe väitel aga võib sellised asjad ära unustada. „See on täielik p*sk, et need tuled soojendavad meedikute südant,” räägib Taru, „ainus, mis aitab vastu pidada on raha. Kui seda ei tule, siis lahkutakse.”

Teine, 30-aastat haiglaõena töötanud Noora aga räägib, et on tõepoolest palju neid, kes enam ei jaksa, aga temal pole suuremat häda, kuna talle meeldib see töö. Ta on hingelt haiglaõde. Paljude jaoks on aga praegune raske koroona-aeg nö murdepunkt.

Haiglaõde räägib, et tema ei kardaks olla ise intensiivravi patsient. Igas vahetuses on mõni kogenud töötaja. Raskemaid juhtumeid ei anta kogenematutele töötajatele. Küll aga ei meeldi Noorale see, et mõned meedikud on saadetud intensiivi tööle sunniviisiliselt. See hirmutab. Samas ei tunne kogenud haiglaõde, et oleks üle koormatud.

Haiglaõde Taru aga räägib, et õdedega on see probleem, et intensiivravi jaoks ei ole võimalik neid välja õpetada paari päeva ega isegi paari kuuga. Samas ei süüdista Taru neid uusi haiglaõdesid, see on laiemalt terve ravipiirkonna probleem. Enam ei ole selliseid töötajaid, kel on pikaajaline kogemus. HUS-i juhtkonna väitel on aga kaadri voolavus 6 protsenti, mida peetakse madalaks tasemeks.

Taru räägib, et seoses suure hulga uute töötajatega langeb vanadele kogenud töäötajatele väga suur koormus, kuna nad peavad ka teisi jälgima. Kui kogenud haiglaõde on patsiendiga seotud sündmustest kaks sammu ees, siis uued töötajad jäävad mitu sammu maha. Kogenematus toob kaasa palju ohuolukordi, millega ei pruugita toime tulla. Tihti ei aita ka see, kui kogenud töötaja on kusagil läheduses. Taru räägib, et haigla juhtkond istub kõrgel puu otsas, aga vaja oleks tulla alla vaatama, mis toimub.

Haigla on ametlikult seisukohal, et ohuolukordi pole seoses koroonaga juurde tulnud. HUS-i intensiivravi kvaliteet on rahvusvahelises võrdluses väga kõrgel tasemel. Koroona patsientide suremus on vaid 12 protsenti, samas kui maailmas on vastavad numbrid keskmiselt 20-35 protsenti.

Haiglaõe Noora väitel tasubki töökohta vahetada neil meedikutel, kes tunnevad, et enam ei jaksa. Samas märgib ta, et palgalisast ta ära ei ütleks. Aga ainult raha pärast ka ei saa töötada. Ta on õnnelik, et tal üldse tööd on. Haiglaõdedel pole majanduslikku kitsikust.

Küll aga teeb Noorale muret see, et patsientide arv kasvab väga kiiresti. Olukord on samasugune nagu eelmisel kevadel. Intensiivravi osakond on muudetud koroona-osakonnaks, aga on ka muid haigusi peale koroona. Pole teada, kuhu järgmised patsiendid pannakse.

Samas ei saa Soome olukorda võrrelda sellega, mis valitses eelmisel kevadel Lõuna-Euroopas. Soomes läheb sellega võrreldes väga hästi, haiglaõed on saanud vahepeal puhata. Noora on 56-aastane ja ei kurda.

Kommentaarid
(Külastatud 1,781 korda, 1 külastust täna)