Siseinfo: Soome valitsus tahab testimise piiril teha kõigile kohustuslikuks

Soome valitsus tahab koroonatestid teha piiril kõikidele kohustuslikuks. Eelmisel nädalal jõustunud piirangud vähendasid piiriületust sel määral, et nüüd on võimalik kõiki tulijaid testida.

Sotsiaal- ja terviseministeerium valmistab ette seaduseelnõud, mis võimaldab kõiki tulijaid testida, edastasid valitsuse allikad väljaandele Ilta-Sanomat.

Eile esmaspäeval oli laual veel kaks võimalust: ühe variandi kohaselt oleks hakatud testima kohustuslikuks korras vaid neid, kes tulevad ohupiirkondadest.

Seni on testi tegemine Soome piiriületusel olnud vabatahtlik. Möödunud nädalal aga vähenes piiriületus sedavõrd, et võimalik oleks kõiki tulijaid testida. Sotsiaal- ja terviseministeerium tahab vastava eelnõu parlamendile esitada veel käesoleval nädalal.

Tiheda ajagraafiku tõttu aga eelnõud veel käesoleval nädalal parlamendis arutada ei jõuta. Küsimus on ka veel selles, kas eelnõu peaks eelnevalt minema tavapärasele kooskõlastusringile.

Soome seadusandlus võimaldaks juba praegugi kohustuslikku testimist, aga seadusemuudatusega tahetakse täpselt paika panna, millised ametivõimud tohivad inimesi kohustuslikus korras testi tegema saata. Inimesi puudutav kohustuslik tervisekontroll tehakse ülesandeks omavalitsuste ja ravipiirkondade terviseametnikele.

IS:n tiedot: Hallitus pyrkii ulottamaan koronan pakkotestauksen kaikkiin rajan ylittäviin

Viime viikolla voimaan astuneet rajatiukennukset vähensivät liikennettä niin paljon, että kaikkien testaaminen olisi myös mahdollista, IS:lle arvioidaan hallituslähteistä. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan eduskunnalle esitystä, jossa kaikki Suomeen saapuvat testattaisiin koronaviruksen varalta. Hallituksen erityisavustajien neuvotteluissa oli maanantaina pöydällä vielä kaksi vaihtoehtoa. Toisessa toteutumattomassa vaihtoehdossa pakkotestaus olisi koskenut vain matkustajia, jotka saapuvat korkean koronatartuntojen ilmaantuvuuden maista.

Kommentaarid
(Külastatud 1,420 korda, 1 külastust täna)