Rauma laevatehases levib koroona kulutulena välismaalastest töötajate hulgas

Rauma laevatehase ligi 1000-st töötajast on 800 välismaalt ja koroona levib väga kiiresti just nende välismaalastest töötajate hulgas.

Rauma linn on määranud kõik tehases töötavad inimesed karantiini. Karantiinis on praegu ligi 800 inimest. Nädala jooksl tuvastati tehases 240 uut nakatumist, vahendab Yle.

Rauma linna peaarst Hannu Nordqvist märkis Rauma sotsiaal- ja tervisekomisjonile saadetud kirjas, et tehase allhankefirmade töötajad on valdavalt välismaalased. Tehases töötab ligi 800 võõrkeelset inimest. Nakatumistele aitavad kaasa töötajate teine keel ja kultuur ning kitsad elu- ja transpordi tingimused.

Nakatumise ohtu lisavad välismaalastest töötajate elamine mitmekesi koos ning ühiselt tööle sõitmine.

Laevatehasel on palju alltöövõtjaid, tehas ise nimetab seda „võrgustumiseks”. Rauma linn nõuab nüüd laevafirmalt oma alltöövõtjate tingimuste korda ajamist.

Eesmärgiks on võetud negatiivse koroonatestiga tööle lubamine ning koroona-vabade elutingimuste loomine. Lisatähelepanu tuleb pöörata töötajate transpordile ja toitlustamisele.

Kui koroona hakkas levima, ei saanud paljud töötajad aru, et arsti määratud karantiini nõudeid tuleb täita ning karantiini rikkumine on seaduse rikkumine. Nüüd on töötajaid teavitatud nende enda keeles.

Keeleprobleemid raskendavad olukorra kontrolli alla saamist. Olukord on raske ka seetõttu, et laevafirma ja alltöövõtjate töötajaid on olnud raske tabada. Positiivne on aga see, et viiruse mutatsiooni pole proovidest välja tulnud.

Laevatehase ettevõtte RMC juht Jyrki Heinimaa ütles, et ettevõte teeb kõik, et epideemia kontrolli alla saada. Jätkatakse töötajate testimisega ning hoolitsetakse selle eest, et nakkus ei leviks, kui tehas uuesti tööle pannakse.

Edaspidi tehakse tehases töid ja toitlustatakse jaokaupa, et töötajad võimalikult vähe omavahel kokku puutuksid. Valdav enamus nakatunutest olid ilma haigusnähtudeta.

Tehase juht ütles, et tehases karmistatakse nõudeid veelgi ja nõuete rikkumisele järgnevad sanktsioonid. Senised soovitused on muudetud kohustuseks. Praegu tehases tootmine seisab.

Rauma sotsiaal- ja tervisekomisjon otsustas eile piirata kolmeks nädalaks avalikel üritustel osalejate arvu 6 inimesega, eraürituste korraldamine on üldse keelatud. Satakunta maakonnas soovitatakse inimestel vältida kontakte väljaspool oma peret ja lähedasi. Maakonnas on koroona olukord praegu kõige hullemas, ulatusliku leviku faasis, veel jaanuaris oli maakonnas seis väga hea. Kõige enam nakatumisi on Raumas.

Raumas on nakkus levinud kahte vanurite hooldekodusse, koroonaga nakatumised on tuvastatud Saga ja Linnavuori vanadekodudes. Patsiendid pole veel haiglaravi vajanud. Lisaks on ühes Rauma ettevõttes 7 nakatumist.

Raumas avatakse täna esmaspäeval eraldi haigla koroonaosakond, kuhu suunatake Pori keskhaiglast Raumasse suunatud patsiendid. Haigla hinnangul kasvab lähinädalatel hüppeliselt haiglaravi vajavate patsientide arv.

Ylilääkäri koronalingoksi muodostuneesta Rauman telakasta: ulkomaisen työväen asuinolot edistivät tartuntoja, karanteenin merkitystä ei ymmärretty

Rauman kaupunki on asettanut kaikki telakan tuotantotyöntekijät koronakaranteeniin ja vaatii telakalta vastuullisia toimia. Koronaepidemian keskukseksi muodostuneella Rauman telakalla on paljastunut runsaasti toimintatapoja, jotka ovat edistäneet koronaviruksen leviämistä. Telakalla oli sunnuntaihin mennessä todettu runsaan viikon aikana noin 240 koronatartuntaa, ja koko telakan tuotantohenkilöstö asetettiin sunnuntaina karanteeniin. Karanteenissa on nyt noin 800 ihmistä.

Kommentaarid
(Külastatud 963 korda, 1 külastust täna)