Ootamatu avastus: neandertali geen vähendab oluliselt raske koroona tõenäosust

Teadlased tegid kindlaks, et neandertallastelt päritud geen vähendab teatud inimestel 22 protsendi võrra raske koroonahaiguse tõenäosust.

Teadlased võrdlesid 2200 inimese geene neandertallaste omadega. Selgus, et inimestel, kel on on teatud neandertali geenid, põevad koroonat raskel 22 protsenti väiksema tõenäosusega, vahendab Daily Mail.

Koroona põdemise osas kasulikud geenid asuvad 12. kromosoomis, kus on kokku 75 000 ühikut pärilikkusainet DNA-d.

Teadlased avastasid, et inimesed, kel on neandertali geenid OAS1, OAS2 ja OAS3, toodavad need geenid ensüüme, mis aitavad võidelda koroona-sarnaste RNA viirustega.

Uuringu viisid läbi dr Svante Pääbo Leipzigis asuvast Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudist ja professor Hugo Zeberg Rootsi Karolinska instituudist.

Varem tehti kindlaks, et 3. kromosoomis asuv neandertali geen muudab mõnedel inimestel koroona läbipõdemise raskemaks. Samas rohkem on inimestel levinud need neandertali geenid, mis vähendavad raske koroonahaiguse ohtu. Koroona mõistes kasulikud neandertali geenid on hinnanguliselt kolmandikul inimestest.

Uuring on avaldatud teadusajakirjas PNAS.

Genes from NEANDERTHALS slash the risk of severe Covid-19 by 22%

Researchers compared the DNA of 2,200 Covid-19 patients with Neanderthals People with Neanderthal stretch of DNA are 22% less at risk of severe infection Another piece of Neanderthal DNA on chromosome 3 actually increases risk 1 in 8 has the disadvantageous Neanderthal DNA on chromosome 3, whereas around 1 in 3, and up to half, of Eurasians have beneficial chromosome 12 DNA Three genes inherited from Neanderthals slash the risk of severe Covid-19 by 22 per cent, a new study has revealed.

Kommentaarid
(Külastatud 902 korda, 1 külastust täna)