Omapärane lugu: Soome nõuab väikselt inimrühmalt koroonapiirangute rikkumist

Soome ei soovita inimestel välismaale reisida ega piiri ületada. Erandiks on aga üks inimrühm, kellelt lausa nõutakse koroonapiirangute rikkumist.

Üks sellistest, kellelt Soome riik nõuab piirangute rikkumist on 47-aastane Kim Holviala. Ta on pärit Vantaalt ja elab Portugalis. Mehelt nõutakse Soome naasmist kas lennuki või mõne muu sõiduvahendiga võimalikult ruttu. Mees on Soomes tagaotsitav ja seda mitte mõne kuriteo tõttu, vaid põhjusel, et ta peab minema vanglasse, vahendab Iltalehti.

Holviala on Soomes tuntud kui endine nn hämaras veebis tegutsenud foorumi Sipulikanava haldaja. Selle foorumi kaudu toimus ulatuslik narkoäri, mis tõi kaasa kohtuprotsessi ning Holvialale mõisteti 4 aasta pikkune vangistus.

Holviala räägib, et on Portugalis töö tõttu. Ta on IT-töötaja ja pole teinud oma elukohast saladust. Ta on enda sõnul valmis minema kasvõi kivi sisse, aga ei tea, kuidas seda teha.

Mees räägib, et on aktiivselt tahtnud vangi minna, aga see pole õnnestunud. Ta on tagaotsitav, ent keegi ei tea, kuidas ta vanglasse saab.

Holviala imestab Soome ametivõimude jäikuse üle koroona ajal. Portugal on hetkel üks suuremaid koroona epitsentreid maailmas ja riik on palunud rahvusvahelist abi.

Soome kriminaalkaristuste amet (Rikosseuraamuslaitos – RISE) nõuab Holvialalt Soome naasmist, aga pole otsustanud, millisesse vanglasse ta peaks minema ja milline on tema vangistusplaan. RISE ja ringkonnakohus on saatnud dokumendid valele aadressile, kuigi Holviala on andnud teada, et elab Portugalis.

Holviala arutab nüüd, kas peab minema vanglasse teiste vangide sekka kui võimalik viirusekandja ja neid seal nakatama. Ta märgib, et ei saa ka parima tahtmise korral Portugalist lahkuda, sest riigis valitseb väljas liikumise keeld.

Iltalehti küsis asja kohta RISE-lt ja sealt vastati, et koroona piirangud ei puuduta välismaalt Soome tulevaid vange. Karistused rakenduvad viivitusteta. Kui isik määratud päeval karistust kandma ei ilmu, siis kuulutatakse ta tagaotsitavaks. Kui isik mõistetakse kohtu poolt vangi tagaselja, siis kuulutatakse ta tagaotsitavaks vangistuse kandmise tagamiseks.

Kui tagaotsitav isik tabatakse, siis võetakse ta kinni. Selline olukord tekiks Helsingi-Vantaa lennujaamas, kui Holviala esitab piirivalvele oma dokumendid.

Kui Holviala kohe Soome ei tule, siis ähavardab teda rahvusvaheline tuntus, sest ta võidakse kuulutada rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Holviala võidakse lisada Europoli nn Most Wanted nimekirja. Muidu aga ei pole tagaotsimisel muid tagajärgi kui kinnivõtmine.

Soomes on praegu seoses koroonaga erimeetmed vangide ohutuse tagamiseks. Kui Holviala kinni võetakse, siis viiakse ta lähimasse vanglasse. Vangistusplaan koostatakse alles pärast seda. Neid vange, kellel on asendatud trahvid vangistusega või kes peaks kandma kuni poole aasta pikkust vangistust praegu vanglasse sisse ei võeta. See kord kehtib kuni 3. märtsini.

Kui inimene praegu vanglasse läheb, siis pannakse ta kõigepealt karantiini. Holviala aga ei tea, kuidas tal on võimalik Soome naasta. Ta räägib, et ei taha millestki kõrvale hoida, aga ta ootaks suveni, kuni koroona taandub ja piirid avanevad.

Holviala mõisteti kohtus süüdi Sipulikanava ülalpidamise eest aastatel 2015-2017. Ta lasi foorumis toimuda narkoäril ja ühtlasi lihtsustas müüki, kui korraldas kuulutuste avaldamist piirkonniti. Kohtuprotsessi ajal oli peamine küsimus selles, kas selline passiivne narkoäri, kus isik otseselt ise narkootikumidega kokku ei puutunud on samuti karistatav. Lõplikud ostu-müügi tehingud lepiti kokku kas e-posti või sõnumiteenuse Wickr kaudu. Sipulikanavas ilmusid vaid kuulutused.

Holviala sõnul oli Sipulikanava eesmärk pakkuda inimestele vabamat foorumit kui seda on Suomi24 või Ylilauta. Seal said näiteks narkoprobleemiga inimesed abi paluda ilma hirmuta, et politsei neid kimbutama hakkab. Holviala väitel on narkoäri veebis parem kui tänaval. Ta ise pooldab, et Soome Alko võtaks asja üle ja loodaks riiklik narkootikumide müügiettevõte Narko Oy.

Veebis narkoainete müük on võimaldanud ka röövimisi, aga Holviala väitel sellist asja polnud, kui tema oma kanalit pidas. Holviala väitel oleks ta Sipulikanava kohe kinni pannud, kui oleks välja tulnud, et toimuvad röövimised. Holviala räägib, et ta eemaldas kõik vägivaldsed ähvardused, aga kui tuli hiljem Torilauta, siis seal seda enam ei tehtud.

Holviala tunnistab, et narkoainete tarvitamine on ohtlik ja selle tagajärjel sureb palju inimesi, aga ta lisab, et alkohol ja isegi suhkur tapavad palju rohkem inimesi. Samas on Holviala seisukohal, et vägivald ja väljapressimised pole lubatud, aga inimesed võiksid tarvitada seda, mida nad tahavad, neil on õigus oma keha üle.

Holviala pidas Sipulikanavat hobi korras, põhitöö oli tal muu. Seoses oma hobiga ta aga enam Soomes töötada ei saa, kuna ta on kohtulikult karistatud. Holviala on pereisa ja sai juba teada, et asja uuritakse, aga sellele vaatamata ta kanalit kinni ei pannud. Kuni ühel päeval murdsid ametivõimud talle koju sisse. Tulid 12 ametiisikut koos koertega. Inimesi oli nii tollist, keskkriminaalpolitseist kui politsei eriüksusest Karhu. Holviala suruti maha ja jalg pandi kõri peale. Seejärel küsiti, kus on narkoained ja relvad. Arvati nimelt, et portaali pidaja tegeleb ise narkoainete müügiga.

Sipulikanava suleti seoses kriminaalprotsessiga. Soome ametivõimud on alates 2015. aastast olnud võimelised narkoainete veebmüügi kanaleid sulgema, aga pärast iga sulgemist on asemele tulnud uus. Sipulikanava järglased on lisaks Torilauta kanalile olnud Sipulitori, Sipulimarket ja Spurdomarket. Sipuli ehk sibula nimi tuleneb nn hämara veebi Tor-võrgust, mille sümboliks on sibul.

Suomi vaatii pientä ihmisjoukkoa rikkomaan heti koronarajoituksia – “Olen etsintäkuulutettu”, kertoo Kim, 47

Vankeustuomion takia etsintäkuulutetut, ulkomailla oleskelevat suomalaiset ovat oudossa tilanteessa. Heidän pitäisi rikkoa matkustussuosituksia ja ottaa riski koronatartunnasta. Vantaalainen Kim Holviala olisi valmis palaamaan Suomeen, muttei tiedä, miten se onnistuu. Holvialan ainutlaatuinen oikeusprosessi tor-verkon Sipulikanava-palstan ylläpitämisestä on edelleen kesken. Portugalissa asuva vantaalainen Kim Holviala, 47, kuuluu koronakriisin keskellä harvalukuiseen ja erittäin etuoikeutetulta vaikuttavaan suomalaisjoukkoon.

Kommentaarid
(Külastatud 3,711 korda, 1 külastust täna)