KUUM: Soomes asi koroonaga üha hullem, vaktsiine on vähe ja kaalutakse eriolukorra kehtestamist

Soomes on olukord koroonaga üha hullem ja kuna vaktsiine on väga vähe saada, siis võib tekkida vajadus eriolukorra kehtestamise järele.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS juhtiv peaarst Markku Mäkijärvi ütles, et piirangute teise astmega ollakse juba hiljaks jäänud. Vaktsiinidest pole aga mitu kuud veel mingit abi, et uusi nakatumisi ära hoida, vahendab Yle.

Koroona olukord on eriti hull Helsingi piirkonnas, kus viimaste nädalate jooksul on nakatumiste arv kiiresti kasvanud. Eelmisel nädalal oli nakatumisi 1700, mis on jõulude-eelne tase. Kõige enam nakatumisi on kuni 40-aastaste seas.

Ligi pooled uutest nakatumistest on mutatsioonid, peamiselt Briti mutatsioon, mis levib 50 protsendi võrra kergemini. Briti mutatsioonist on saamas valdav koroona vorm Helsingi piirkonnas.

Koos nakatumiste arvu kasvuga on hakanud viimastel päevadel kasvama ka haiglapatsientide ja intensiivravi patsientide arv.

Mäkijärvi ütles, et suusapuhkuse ajal on ohutu suusarajal suusatada, aga mingeid suusapidusid korraldada ei tohiks. Mäkijärvi väitel oleks vajalik ööklubide ja baaride sulgemine.

Kui olukord läheb hullemaks, on Mäkijärvi sõnul vaja kasutusele võtta piirangute 3. aste – see tähendab eriolukorra ja liikumispiirangute kehtestamist.

Mäkijärvi sõnul on Soome jagunenud kaheks: Uusimaa olukord on palju hullem kui see on mujal Soomes. Terviseamet on varem välja toonud, et Uusimaa piirkonnas on nakatumiste arv kuu ajaga kahekordistunud. Samal ajal on mujal Soomes nakatumiste arv vähenenud.

Suurimad nakkuste kolded on Uusimaal ehitusobjektidel. Koolides ja lasteaedades on palju kokkupuuteid nakkusega, aga õnneks vähe uusi nakatumisi. Lisaks on viirust tulnud üle piiri ja nakatumised on toimunud pere sees.

Mäkijärvi ütles, et kui nakatumiste arvu kasvu kontrolli alla pole võimalik saada, siis tuleb minna eriolukorra ja liikumispiirangute peale. Mäkijärvi sõnul tuleb sundtestimine piiril ilmselt alles aprilli alguses, sinna on aga tükk aega. Kui haiglad hakkavad täituma ja intensiivis kohti pole, siis tuleb kehtestada eriolukord.

Briti mutatsioonist on saamas Uusimaal peamine viiruse tüvi, see nakkab 50 protsenti kergemini ja põhjustab 30-40 protsenti enam raskeid haigusjuhtusid. Viiruse ohtlikkus peegeldub haiglasurmades. Mäkijärvi sõnul ei nakka Briti mutatsioon aga poes teineteisest möödudes, kui hoida piisavalt vahet ja kasutada maski.

HUS Labis on tehtud juba üle miljoni testi, mis tuleneb sellest, et mõned inimesed on käinud testis mitu korda. Mäkijärvi sõnul on viimastel nädalatel käinud inimesed testis küllalt usinalt ja see on hea. Tänu sellele on teada, kuidas viirus ja mutatsioonid levivad.

Mäkijärvi ütles, et vajalik oleks sulgeda baarid ja ööklubid ning inimesed peaks võimalusel püsima kodutööl. Mäkijärvi oleks soovinud, et gümnaasiumi- ja kutseõpe oleks püsinud distantsõppena. Suusapuhkuse ajal tuleks samuti baaridest ja söögikohtadest hoiduda. Toit tuleks osta poest ja olla puhkemajas koos oma seltskonnaga.

Terviseamet edastas eile neljapäeval soovituse, et Helsingi piirkonnas ehk lisaks Helsingile veel Espoos, Vantaal ja Kauniainenis suletaks ööklubid, baarid ja pubid. Avalike kogunemiste osalejate arvu on soovitatud piirata 6 inimesega, eraürituste kohta käib sama soovitus. HUSi piirkonna elanikel soovitatakse vältida puhkuse ajal oma piirkonnast väljumist. Soovitused kehtivad järgmised 3 nädalat.

Seuraa suorana kello 12: HUS tiedottaa ajankohtaisesta epidemiatilanteesta ja koronavirusnäytteenotosta – tartuntojen ilmaantuvuus lähes kaksinkertaistunut

HUSin alueella koronatartuntojen ilmaantuvuus on neljässä viikossa lähes kaksinkertaistunut. THL suosittelee alueelle uusia koronan torjuntatoimia. HUSin tiedottaa ajankohtaisesta koronavirusepidemiatilanteesta ja koronavirusnäytteenotosta perjantaina kello 12 alkaen. Voit seurata lähetystä klikkaamalla jutun pääkuvaa. Tiedotustilaisuuden anti päivitetään myös tähän juttuun. Puhujina ovat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja laboratoriohoitaja Jaana Niemi HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Kommentaarid
(Külastatud 4,817 korda, 1 külastust täna)