Inimeste pangakontod tühjaks teinud mehele mõisteti Soomes reaalne vanglakaristus

Mees mõisteti reaalselt vangi, kuna oli hankinud inimeste pangakoodid ja teinud nende abil kannatanute pangakontod tühjaks.

Kuriteod pandi toime Espoos 2017. aastal. Mees ja tema tundmatuks jäänud kuriteokaaslane saatsid inimestele e-posti kaudu kirja, mis nägi välja nagu Danske Banki kiri. Kirjas paluti siseneda veebipanka seoses konto uuendusega ja samas oli link veebipanka meenutavale libaküljele, vahendab MTV.

Kirjas oli märgitud järgmist: panga turvaosakond teostab klientide kontode uuendusi, uuendus on vajalik ja see vastab kõigile Soome seadusega ette nähtud turvalisuse nõuetele. Kliki allpool olevale lingile, järgi juhiseid ja pangast võetakse ühendust järgneva 48 tunni jooksul. Kui juhiseid ei järgita, võib see kaasa tuua veebipanga takerdumise.

Tegelikult aga oli see lehekülg loodud inimeste pangakoodide salvestamiseks. Pärast koodide saamist helistas mees kliendile ja esines kui panga töötaja. Nõnda saadi teada kannatanu tunnusnumber. Pärast telefonikõnet tehti pangakonto peaaegu täielikult tühjaks.

Esimese juhtumi puhul sai kannatanu aru, et kõik pole päris korras, aga kui ta veebipanka sisenes, oli raha juba kadunud.

Mees tegi sama tehnikat kasutade ka teise samalaadse pettuse. Kannatanu kontodelt kanti kahe ülekandega ära kokku 25 000 eurot, millest viimase sai pank külmutada ja tagastada. Selle juhtumi puhul võttis pank kannatanuga ühendust 6 minutit peale petukõnet ja uuris, kas klient oli ise teinud ülekanded.

Kohtu hinnangul kasutas petis ära inimeste usaldust pangateenuste suhtes. Telefonis esitleti end panga töötajana ja kasutati ära usaldust panga suhtes, märkis kohus.

Pettuste eest mõisteti 1996. aastal sündinud mees 3 kuuks reaalselt vangi. Karistuse pikkust vähendas mehele mõistetud varasem karistus.

Raha kanti juba varem kokku lepitud teise isiku kontole, kust see koheselt sulas välja võeti. Teine isik väitis, et aimas, et asi pole puhas, aga ei teadnud täpselt, millega tegu. Sellele 1995. aastal sündinud mehele mõisteti rahapesu eest rahatrahv 50 päevamäära ulatuses ehk mehe sissetulekut arvestades 600 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 1,188 korda, 1 külastust täna)