Hea teada: Soome koroonaäpi märguanne tähendab edaspidi alati karantiini

Soome terviseamet on muutnud juhiseid seoses koroonaäpiga Koronavilkku. Kui äpist tuleb märguanne nakkusega kokkupuute kohta, siis järgneb sellele alati karantiin, isegi kui koroonatest on negatiivne ja haigusnähud puuduvad.

Siiani on testitud peale koroonaäpi märguande saamist vaid neid, kel on haigusnähud. Nüüd aga suunatakse kõik märguande saanud isikud testi tegema. Lisaks on soovitus, et kõik isegi negatiivse koroonatesti tulemuse saanud isikud ja vaktsineeritud suunatakse omaalgatuslikku karantiini, kui nad saavad koroonaäpist märguande nakkusega kokkupuute kokku, vahendab Yle.

Uus kord hakkab terviseameti info kohaselt kehtima märtsi algul. Mõnes ravipiirkonnas on aga uus kord juba kasutusele võetud. Päijät-Häme ravipiirkond võtab uued juhised kasutusele märtsi algul ning Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Põhja-Pohjanmaa ravipiirkonnad veel kujundavad juhiseid.

Kuigi ravipiirkonnad on juhiseid muutmas, ei olda igal pool nendega rahul. Mõnel pool nähakse, et see võib suurendada liigselt testide arvu. Samuti ei nähta põhjust ilma haigusnähtudeta inimesi testida.

Praegu suudetakse enamikus ravipiirkondadest teste teha ja neid analüüsida suhteliselt kiiresti. Võimalik on ka see, et näiteks naabrid, kes pole teineteisega kunagi kokku puutunud, saavad koroonaäpi kaudu märguande, kui nad on olnud teine teisel pool seina lähestikku.

Terviseamet tunnistab, et uue korra järgi hakkab testide arv tõusma. Samas aitab suurem testide arv piirata koroona levikut.

Uute juhiste järgi soovitatakse omaalgatuslikku karantiini isegi siis, kui testi tulemus on negatiivne. See tuleneb asjaolust, et haigusnähud võivad ilmneda alles 4-5 päeva peale nakatumist. Testiga ei tule värske nakatumine alati välja.

Koroonaäpilt saadud teade nakkusega kokkupuute kohta tähendab siiski omaalgatuslikku karantiini, mis on vabatahtlik, kui ravipiirkond ei määra teisiti. Koroonaäpp aga ei anna teada, millal kokkupuude nakkusega on toimunud, seetõttu on raske arvutada karantiini pikkust.

Mõnes ravipiirkonnas imestatakse, miks kehtivad terviseameti uued juhised võrdselt nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimeste kohta. Eri ravipiirkondades kehtivad erisugused soovitused vaktsineeritud isikute karantiini kohta. Igal pool ei peeta pärast teise vaktsiinisüsti saamist karantiini enam vajalikuks. Terviseamet pole veel välja töötanud konkreetseid juhiseid vaktsineeritute kohta.

Tuliko Koronavilkusta altistumisilmoitus? Jatkossa siitä seuraa aina testi ja karanteeni, vaikka testitulos olisi negatiivinen

THL on muuttanut ohjettaan siitä, miten sairaanhoitopiirit ohjeistavat Koronavilkusta altistumisilmoituksen saaneita. Koronavilkun hälyttäessä tie vie jatkossa koronatestiin, vaikka vilkun omistaja olisi oireeton. Tähän mennessä altistumisilmoituksen saaneista on pääsääntöisesti testattu vain oireita saaneet henkilöt. Nyt kuitenkin THL on suositellut sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki altistumisilmoituksen saaneet testeihin.

Kommentaarid
(Külastatud 3,028 korda, 1 külastust täna)