Hea teada: koroona Briti variandiga kaasnevad teistmoodi haigusnähud – see seletab kiiremat levikut

Uued koroona mutatsioonid levivad kiiremini, kuna nendega kaasneb rohkem aevastamist ja köhimist. Nii kaasnevad koroona nn Briti mutatsiooni ehk viirusega B.1.1.7 teistsugused haigusnähud kui varasemate tüvede puhul.

Briti mutatsiooni haigusnähud on köha, kurguvalu, väsimus ja lihasvalu, on kirjas teadusajakirjas British Medical Journal avaldatud artiklis.

Briti variandi puhul esineb varasemast tüvest vähem lõhna- ja maitsemeele kadumist. Koroonaviiruse variant B.1.1.7 nakkab palju kergemini kui varasemad tüved. Uus tüvi võib olla ka surmavam, aga selle kohta on veel vähe infot.

Kuivõrd uued tüved põhjustavad rohkem köhimist ja aevastamist, on ka arusaadav, miks need kiiremini levivad. Köha ja aevastamise kaudu levib viirus ühelt inimeselt teisele.

Paljudel inimestel aga kulgeb koroona nii kergelt, et ei põhjusta mingeid vaevuseid. Seetõttu ei pöördu inimesed testi tegema ja see omakorda kiirendab viiruse levikut. Hinnanguliselt 59 protsenti nakatumistest on seotud inimestega, kel puuduvad haigusnähud.

Soomes soovitatakse juba vähimagi kahtluse ja haigusnähtude puhul pöörduda testi tegema.

Covid-19: Sore throat, fatigue, and myalgia are more common with new UK variant

People infected with the new variant of covid-19 discovered in the South East of England (known as B.1.1.7 or VUI 202012/01) are more likely to have a cough, sore throat, fatigue, or myalgia than those infected with other variants, the Office for National Statistics has reported.1 The data, published 27 January, also show that people with the new variant are less likely to experience a loss of sense of smell or taste.

Kommentaarid
(Külastatud 1,122 korda, 1 külastust täna)