Etätyöt mahdollistavat työskentelyn kotoa käsin useissa ammateissa

Nykypäivän globaali maailma mahdollistaa, että työn tekeminen onnistuu käytännössä mistä päin maapalloa katsottuna tahansa. Työpisteen sijainnin valinta on nyt joustavampaa kuin koskaan. Kiinteät toimipisteet ja toimistot alkavat olla taakse jäänyttä elämää, kun ihmiset haluavat työskennellä haluamastaan paikasta käsin. Tämä tarjoaa myös hienoja uramahdollisuuksia, sillä lahjakkaimmat ihmiset voivat löytää uudenlaisia urapolkuja kansainvälisissä yrityksissä mistä päin maailmaa tahansa.

Kaikissa töissä ei toki ole mahdollista tehdä töitä etänä – esimerkiksi sairaanhoitajan, kaupan kassan tai vastaanottovirkailijan etätyöt ovat käytännön syistä mahdottomia. Miljoonat ihmiset ovat kuitenkin olleet korona-aikana etätöissä, joten mahdollisuuksia on paljon eri aloilla. Olemme listanneet tähän artikkeliin, minkälaisia töitä voi tehdä helposti paikasta riippumatta. Nämä työt edellyttävät lähinnä toimivaa nettiyhteyttä, jotta omalla uralla voi menestyä!

Markkinointialan työpaikat

Markkinointialan töitä on helppo toteuttaa etänä, sillä suurin osa työstä edellyttää vain luovaa mieltä, tietokonetta ja työpöytää. Palaverit muiden kollegoiden kanssa onnistuvat näppärästi esimerkiksi Skypen tai Teamsin välityksellä.

Esimerkiksi ajatusrikkaan copywriterin, analysoivan markkinointijohtajan tai artikkeleja kirjoittavan sisällöntuottajan työ ei edellytä aktiivista läsnäoloa toimistolla. Lisäksi kolikkopelit netissä suunnittelevan pelinsuunnittelijan tai tiukkaa analysointia tekevän web-analyytikon työ on niin ikään mahdollista tehdä mistä päin maailmaa tahansa.

Asiakaspalvelu- ja assistenttityöt

Oletko kuullut etäassistenttipalveluista? Kyseessä on moderni konsepti, jolla yritykset voivat palkata joustavasti käyttöönsä assistentin, joka auttaa heitä. Erona on, että hän ei ole toimistolla paikan päällä, vaan auttaa muita etäyhteyden avulla. Jos kaipaat joustavia työmahdollisuuksia, etäassistentin työ voi olla täydellinen juuri sinulle.

Erilaiset asiakaspalvelutehtävät ovat toinen merkittävä ja työllistävä ala. Esimerkiksi monet puhelinpalvelut ja telemarkkinointialan työt ovat helposti toteutettavissa kotoa käsin, mikä on hieno asia. Lisäksi chat-asiakaspalvelun pyörittäminen ja asiakastuen sähköpostin hallinnointi sujuvat helposti haluamasta paikasta tehtynä. Hallinnointityötä tekevän asiakaspalvelijan onkin helppo perustella, minkä takia hän haluaa tehdä etätöitä.

ICT-alan työpaikat

ICT-alan työpaikkoja on siirretty Suomesta ulkomaille globalisaation puitteissa jo vuosikymmeniä. Yritykset ovat jo tottuneet siihen, että IT-osaajat voivat sijaita missä päin maailmaa tahansa heidän ongelmiaan ratkaisemassa. Monet työpaikat ovatkin vuosien varrella siirtyneet Intiaan ja Etelä-Eurooppaan.

IT-osaajat tarvitsevat työnsä suorittamiseen lähinnä tietokoneen, näyttöjä ja muita varusteita, minkä takia työpistettä voi pitää helposti missä tahansa. Tukitiketit on helppo kuitata modernien projektinhallintajärjestelmien ansiosta ja työn jako sujuu tiimiläisten kesken helposti esimerkiksi Teamsin tai chat-keskustelujen kautta.

Millaisia mahdollisuuksia etätyö tarjoaa Suomessa?

On arvioitu, että suomalainen työkulttuuri ei enää palaa entiselleen, sillä monet ovat kertoneet kiinnostuksestaan jatkaa etätöitä myös korona-ajan jälkeenkin. Etätyöalan kärsijöiksi on arvioitu toimistotilojen vuokraajia ja lounasravintoloita, sillä molemmat segmentit ovat menettäneet merkittävästi liikevaihtoa. Yritykset irtisanovat tyhjäksi jääneitä toimistotiloja kulusäästöjen merkeissä ja harva haluaa maksaa ylimääräistä vuokraa toimistosta, joka on puolityhjä.

Mikäli työkulttuuri muuttuu joustavampaan suuntaan, sillä on hienoja mahdollisuuksia yksilötasolla. Enää ei tarvitse kuluttaa turhaan aikaa työmatkoihin, kun työmatka lyhenee omaan olohuoneeseen. Töitä voi tehdä esimerkiksi kotimökin laiturin nokasta, läheisestä kahvilasta tai lomamatkalla Viroa kiertäessä. Tämä tarkoittaa sitä, että työt voi käytännössä pakata läppärilaukkuun ja älypuhelimeen.

Mikä hienointa, Suomen talvi on tunnetusti kylmä, joten kylmää säätä voi halutessaan paeta talviajaksi etelän lämpöön ja aurinkoon. Jos työ ei ole sidottu tiettyihin työaikoihin, voi matkustaa kauemmaksikin. Esimerkiksi Thaimaan Chiang Mai on tunnettu diginomadien keskus, jonne monet länsimaalaiset menevät mielellään töihin. Lisäksi suomalaisten suosimat Kanarian saaret, kasinokeskuksena tunnettu Malta ja ruotsalaisten rakastama Mallorca tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja etätöihin talviaikaan.

Kommentaarid
(Külastatud 223 korda, 1 külastust täna)